Articles

Els toros i l'Església

Avui es debat al Parlament la prohibició de les curses de braus a Catalunya, i entre les diverses ximpleries que, de bona o mala fe, es propalen hi ha la que diu que es tracta d'una acció antiespanyola. Algunes veus arriben a proposar que no s'aprovi la prohibició per tal de no incomodar Madrid. És a dir, no sols no entenen res de res, sinó que anteposen unes suposades utilitats polítiques al dret dels toros a no ser turmentats. Patètic!...

En aquest assumpte no compten ni la identitat nacional, ni la ideologia de dretes o d'esquerres, ni tan sols la religiositat o la laïcitat. Potser a alguns recalcitrants afeccionats a gaudir amb el patiment del toro a la plaça els convindria saber que ja al segle XVI, durant el Concili de Trento, el papa Pius V va prohibir les curses de braus, tant per evitar la tortura d'un ésser viu com per salvaguardar la dignitat humana. Malgrat el poder de què l'Església ha gaudit durant els següents quatre-cents anys, no ha aconseguit que la seva prèdica hagi quallat amb contundència. Fins ara, insensibilitat i interessos econòmics han forjat una aliança que, per fi, comença a trencar-se per tots cantons.

A les Canàries, la festa dels toros no existeix, per imperatiu legal, des de l'any 1991 i, curiosament, això no ha produït cap rebombori. A Madrid ja són més de 50.000 les signatures aplegades perquè la prohibició es debati a la comunitat. Per als ulls i les ments disposades a percebre-ho amb objectivitat, queda clar que tant a Catalunya com als altres indrets l'única finalitat és abolir un espectacle en el qual unes persones frueixen a costa del dolor d'un mamífer.

És d'esperar que avui Catalunya, una vegada més, tot i que amb excessiu retard, donarà prova de la seva civilitat. I ho farà foragitant de la seva terra la sang i el patiment que durant segles han embrutat una arena que hauria hagut de servir per a coses més dignes. A Figueres, la plaça de toros ja és un poliesportiu. A Barcelona, la Monumental pot acollir qualsevol tipus d'equipament, com ho farà Les Arenes; tot menys seguir acollint una exhibició que mereixia des de fa temps haver estat abolida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.