Opinió

A la tres

Canvis de model

“La pandèmia i l’atzucac del Prat vaticinen l’evolució en la gestió de les infraestructures, el turisme, els viatges...

La pandèmia ha accelerat el teletreball, la fi del diner en efectiu, la dependència tecnològica, el fre a les reunions o convencions... També la contenció del turisme i del transport aeri. L’atzucac en què entra l’aeroport del Prat posa de manifest la necessitat d’un canvi de model de gestió i li augura un futur incert en un canviant transport aeri mundial. Durant dècades es mesurava l’èxit d’un aeroport pel nombre de passatgers, encara que fossin de viatges low cost i des d’aeroports de proximitat europeus. El de Barcelona ja no només no tindrà més viatgers europeus, sinó que disminuiran pels canvis empresarials a l’hora de citar-se o presentar productes. El Prat només pot créixer cap a Àsia, on hi ha puixança econòmica i necessitat de vols directes. Per això cal dedicar més minuts de pista als vols intercontinentals i menys als europeus. La manera fàcil d’ampliar era allargar la pista reduint espai mediambiental protegit, com s’havia fet fins ara, sobretot perquè no calia acabar complint les contrapartides en l’espai natural, com amb l’ampliació del 2009.

Però part de la societat ja no es creu el compromís d’Aena i rebutja el pla. Ja hi ha tres aparcaments en desús per a centenars de taxis a tocar de la maresma del Remolar. Entre d’altres, perquè el turisme baixa i es passa al metro o als VTC. Al gestor aeroportuari estatal li cal un canvi de model. Fa xantatge al govern català, suspenent el projecte i congelant inversions, obviant que si el Prat decau, també hi perdrà. Tampoc no hi guanyarem substituint avions que contaminen per grans creuers, que encara ho fan més. El model turístic català té pendent de refer-se, amb menys baix cost insostenible i més qualitat, però la necessitat de sortir de la crisi ho ajorna. No resulta estrany, doncs, que mig govern i l’alcaldessa Colau promoguessin la manifestació però no hi anessin, perquè de moment l’economia i els impostos els ha mogut i generat el turisme massiu, el low cost o els congressos com el del mòbil, que l’alcaldessa qüestionava, però alhora promou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia