Opinió

De reüll

Exèrcits silenciosos

Cal trobar la manera de neutralitzar els ciberatacs i el seu poder destructiu

Arran de l’atac informàtic a la Universitat Autònoma de Barcelona –a la qual exigeixen un rescat per desencriptar els centenars de milers d’arxius segrestats–, hem sabut que els ciberdelinqüents han multiplicat la seva activitat durant la crisi de la Covid-19. Es veu que laboratoris farmacèutics, hospitals i centres de vacunació de tot el món són víctimes habituals dels ransomwares fins al punt que, en només dos anys, s’han triplicat aquesta mena d’atacs contra indústries clau en la fabricació de vaccins. La mateixa Universitat d’Oxford, un dels centres que han desenvolupat el d’AstraZeneca, va estar en el punt de mira dels pirates informàtics.

De fet, hem vist com aquesta criminalitat s’estén a altres àmbits estratègics, com el de la distribució d’energia, per exemple, o al polític, interferint en processos electorals, com va denunciar al seu dia Hillary Clinton. Fa esgarrifar el poder destructor d’aquesta arma que s’aprofita de la nostra vulnerabilitat per penetrar en activitats sensibles i desestabilitzar el normal funcionament d’un país i del món sencer. Malauradament, la delinqüència no desapareixerà. Com el virus, muta i se sofistica. L’única cosa que podem esperar és que, com amb la Covid-19, es puguin activar els anticossos per neutralitzar l’ofensiva d’aquests exèrcits silenciosos del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia