Opinió

Papanoelada a Farners

T’imagines fer cagar el tió al Tibet o els esquimals cantant el visca els tres Reis?

Recordes quan Arrimadas va acusar de nazi el candidat Quim Torra per un article en què parlava de les males bèsties que odien el català sense cap motiu? Incomprensiblement, el candidat a president va demanar perdó per si havia ofès algú i ens va deixar a tots amb el cul a l’aire. Però què diu, home! Perdó? Si el que s’ha de fer és localitzar-ne el catau...!

Ara hem sabut que en un institut del Camp de Tarragona un nen ha patit assetjament per whatsapp per parlar en català. La resta de la classe fins i tot va organitzar-se per fotre-li una pallissa. Aquest és l’ambient que han creat els colons a Catalunya: quan convé fan la vida impossible als menors i, quan convé, s’hi escuden al darrere per continuar la devastació cultural i lingüística. Això sí: sempre girant el mitjó. Aprofitant que s’acosta Nadal, uns ciutadans de Santa Coloma han fet una crida per organitzar una “papanoelada”. Uns altres ciutadans els han fet veure que a Catalunya la tradició passa per fer cagar el tió, les nadales i els Reis, i que les entitats agrairien molt la seva col·laboració. Què han contestat? Que ho fan pels nens i que sembla mentida tant d’extremisme. Oposar-se a la seva noble iniciativa —diuen— és anar contra la il·lusió infantil, és ser mala persona. Com si a tots els pobles i nacions els infants no tinguessin els seus canals genuïns de meravella i de màgia! T’imagines fer cagar el tió al Tibet o els esquimals cantant el visca els tres Reis?

La resta d’arguments són d’una inconsistència tan gran que deixen entreveure la intenció oculta. Acusen els defensors de la tradició d’estar contaminats per la televisió i internet. Ells, que ens volen encolomar un personatge que avui va vestit de vermell per una maniobra de... la Coca-Cola! Ells, ciutadans papanoelats que abracen una tradició forana per la pressió dels grans magatzems i les cadenes sálvame de luxe, no pas per cap debat seriós! No són males bèsties, és clar.

Són tan sols la ferum que queda quan les males bèsties acaben la feina i s’enretiren. Són els criolls d’una nació colonitzada, estúpidament contents d’enterrar el poc que queda d’una tradició que ens singularitza com a poble i que desperta l’interès dels altres pobles. Segur que se’n sortiran amb la papanoelada. Què vols? Els empeny l’alenada de les bèsties immundes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia