Opinió

A la tres

Aparença preelectoral

“Les enquestes prèvies als comicis són cada cop més incentivadores de vot i menys informatives; i els debats, més distorsionats i pendents de l’audiència

A cada campanya i eleccions hi ha parts del dispositiu/muntatge que grinyolen tant que acaben perdent l’essència. Fa anys succeïa amb els blocs d’informació electoral dels mitjans de comunicació públics, que, de tant repetir els professionals que eren espais no decidits periodísticament, els acabava desacreditant, i invitava a desconnectar l’informatiu. Ja fa diverses eleccions que succeeix una situació similar amb les enquestes, tant les públiques com sobretot les dels mitjans privats. La connivència dels grans mitjans madrilenys amb determinades opcions polítiques fa difícil pensar que publiquen enquestes d’intenció de vot per només informar l’audiència, i semblen més destinades a esperonar determinat sector d’indecisos, o a promoure el vot útil, o fins i tot a fer decidir-se els abstencionistes, que la inicial d’esdevenir un termòmetre preelectoral. Més i tot quan una part tan gran de l’electorat admet no haver decidit el vot. Tots els estudis d’opinió coincideixen que el nombre d’indecisos s’ha instal·lat ja sempre en percentatges tan elevats –vorejant el 40%– que gairebé invaliden la mateixa enquesta. Pel que fa als estudis realitzats per organismes públics –el CIS i el CEO–, eren fa anys més asèptics i objectius, i fins i tot l’encertaven més sovint. Però, entre la potineria dels governs del PSOE i el PP i la intencionada pressió dels mitjans privats per desacreditar-los, han acabat sucumbint a la voràgine de missatges per influir.

Els debats corren el perill de caure en un altre desequilibri. Avui n’hi ha un a TVE amb tres candidats perquè Feijóo no hi vol perdre i esquiva la televisió pública que paguem entre tots. En van fer un altre de partits “menors”, i es va fer un cara a cara a la televisió privada amb el format fixat pels partits i ple d’inexactituds. Això sí, la Junta Electoral deixa fer, no intervé ni s’immuta, potser perquè la dinàmica electoral ja els va bé, i en té prou fent retirar llaços grocs o estelades. Almenys a TV3 s’hi va veure encara pluralitat i igualtat d’oportunitats, encara que resti audiència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia