Opinió

opinió

LLUÍS FALGÀS

Tornar a votar

El 23-J ha generat la baixada de Vox, fet que ha suposat satisfacció per a la Unió Europea i en general per a molts ciutadans catalans i espanyols, així com la baixada d’ERC, que deixa preocupat el mapa de l’independentisme. I, entre altres qüestions, el 23-J genera la perspectiva pròxima que aviat tornarem a votar perquè res ha quedat clar. Tot indica que anirà per llarg i que haurem de repetir eleccions estatals al voltant del mes de desembre d’aquest any. Els dos candidats amb possibilitats de governar, Sánchez i Feijóo, no han obtingut prou vots. Sánchez no suma amb Sumar, Feijóo tampoc amb Vox, i els vots de Junts, ERC, el PNB i Bildu van a preu d’or.

Tot fa pensar que els pactes seran més difícils que mai. Espanya és un país que no té mentalitat de coalició de govern, i ara l’aritmètica tampoc hi acompanya. Després de 40 anys de democràcia, es va fer l’intent de coalició en la legislatura passada. Sánchez va mirar de reüll i no va dormir amb Pablo Iglesias a La Moncloa. Va millorar la situació, però també ha passat amb Yolanda Díaz, encara que amb la gallega van veure les orelles al llop quan el PP va canviar Casado per Feijóo, fet que va unir les forces d’esquerres. A Catalunya hi ha més mentalitat de coalició. Malgrat totes les picabaralles que hi ha hagut pràcticament des dels anys vuitanta amb Convergència i Unió, els governs dels tripartits, i fins i tot el darrer entre ERC i Junts, sovint han aconseguit millors sensacions. Per això, cada dia és més difícil entendre com és que els dos partits independentistes van partir peres a la Generalitat i en aquest moment que tenen la paella pel mànec per a la governabilitat espanyola continuen parlant llenguatges tan diferents que van des d’ERC mostrant-se satisfeta amb un possible traspàs de Rodalies al de Junts plantejant aconseguir l’autodeterminació i l’amnistia com a condició per investir Sánchez.

Dies de moviments espanyols perquè Sánchez torni a ser president. El PSOE voldria repetir el pacte amb Sumar i els sobiranistes. ERC vol parlar i Junts vol parlar d’estat a estat i heus aquí per què serà difícil arribar a cap acord i tornarem a votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia