Opinió

De set en set

Dmitri Utkin

Han vist mai una fotografia de Dmitri Utkin que només en mostra el rostre, amb els llavis serrats i els ulls violents, el cap rapat i el començament del tors amb tatuatges nazis als muscles? Sense poder-la oblidar, vaig veure-la uns dies després que, a finals del mes de juny, la Wagner fracassés en el seu intent de cop d’estat a Rússia. Va ser quan va saber-se que Utkin, que fins aleshores s’havia mantingut pràcticament en l’anonimat, s’havia adreçat als paramilitars de l’organització finançada per Prigojin durant una assemblea en una base d’entrenament a Bielorússia: “Gràcies, nois, per la vostra feina. Això no és la fi, sinó l’inici de la més gran comesa al món que aviat es farà.”

El mateix Prigojin li havia cedit la paraula presentant-lo com el comandant que ha donat el nom als Wagner. L’àlies d’Utkin, admirador del Tercer Reich, era Wagner, amb referència al genial compositor sobre la memòria del qual no només plana l’ombra d’haver sigut el músic preferit de Hitler, sinó el fet que el seu nom ha sigut assumit per una colla de criminals de guerra. Quin és l’historial de Dmitri Utkin? Va ser tinent coronel de l’exèrcit rus durant les dues guerres txetxenes; va ser comandant dels serveis secrets militats russos; va passar-se a una organització militar privada, Slavonic Corps, per terroritzar la població siriana; des de fa 10 anys actuava a Ucraïna com a cap dels Wagner. Utkin ha mort en el mateix avió en què ho ha fet Prigojin. Han estat al servei del règim del seu més que possible assassí, que seguirà tenint altres criminals amb la mateixa comesa. “És l’horror”, es diu en una pel·lícula on es mata al ritme de la cavalcada de les valquíries. Van cometre’l uns altres, però és el mateix horror.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia