Opinió

Gironins de Ciutadella

Trist per la mort de Sente Fontestad, recordo l’arribada dels ‘Jathu’ a l’Empordà

Trist per la mort de Vicenç Fontestad, Sente (1957-2023), dilluns passat, el recordo exactament com el descrivia amb encert Lluís Simon en la seva necrològica: el músic que es feia estimar. Ho vaig comprovar des que va aterrar a Biure d’Empordà amb el seu grup, Ja T’Ho Diré, el 1991, fins que anys més tard el bateria menorquí es va reciclar professionalment com a mànager d’Obeses, The Hanfris Quartet, Leonmanso i altres grups a través de la seva empresa, Imés Management. Sempre s’agraeix trobar a l’altra banda una cara amiga, amb el somriure i la comprensió incorporats, i així era en Sente també com a mànager, quan t’havia de vendre les virtuts dels seus grups per fer-ne una entrevista o la prèvia d’un concert.

En Sente no era un jovenet quan va iniciar la gran aventura de la seva vida: calculo que tindria uns 33 anys i era el més gran de la colla quan, amb els altres quatre membres de Ja T’Ho Diré, van decidir deixar-ho tot a Ciutadella i establir-se durant un temps en comuna a Biure d’Empordà, a la casa familiar de Jordi Gratacós, que amb el seu soci Jordi Coll es van encarregar de guiar com a mànagers el grup en aquells primers i decisius passos pel Principat, just quan el rock català estava a punt de fer el cim històric del Palau Sant Jordi. Els Jathu, gent cordial, es van integrar de seguida en l’escena musical gironina i catalana, on van fer molts amics. Establerts en diversos punts de les comarques gironines, ja eren de casa: eren els gironins de Ciutadella. Treballadors de la música, complien rigorosament amb la norma no escrita de publicar un disc cada dos anys per renovar el repertori i tornar a la carretera. I així van anar sortint És blau es fester (1991), Dos o tres (1993), Moviments salvatges (1995) –el disc del clàssic Si véns–, Un ram de locura (1997), Es directe (1999), Soñando silencio (2001) i el balanç Història d’un viatge 1986-2003 (2003). Per una estranya conjunció astral, el grup es va acomiadar el 2003, es va reunir puntualment el 2013 per oferir un grapat de concerts a La Mirona de Salt, el Teatre Grec de Barcelona, Porreres i Ciutadella, i aquest 2023 en Sente ha dit adeu. Com a mínim, va poder gaudir del premi Enderrock d’Honor de la Música Balear 2022 a Ja T’Ho Diré.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia