Opinió

Lletra petita

Retòrica bèl·lica

“Mentre la indústria de les armes rep 554.000 milions d’euros anuals, els missatges a favor d’armar-se estan deixant de ser subliminars per convertir-se el literals

La conflictivitat al món va començar a pujar uns quants graons amb l’atac de Rússia contra Ucraïna ara farà dos anys, i s’ha accelerat encara més amb la desproporcionada resposta de l’estat d’Israel contra els habitants de la Franja de Gaza després de les massacres terroristes de Hamàs de l’octubre passat. No són, ni de bon tros, les úniques guerres obertes que hi ha al planeta, però sí que estan generant la sensació que la retòrica bel·licista està guanyant el relat, mentre la gran maquinària de la indústria de la guerra es continua fregant les mans. A Kíiv preocupa que Donald Trump pugui tornar a ser president, perquè el magnat encausat ja ha declarat que per a ell Rússia pot ser “el que li doni la gana” amb els aliats de l’OTAN que no paguin prou en defensa. El ministre de Defensa alemany ha dit fa poc que el seu govern treballa amb la hipòtesi que Putin pugui intentar envair algun altre país europeu en un marge de temps d’entre tres i cinc anys. I mentrestant es van creant dos blocs que no són tan ideològics com geopolítics, amb Rússia, la Xina, l’Iran i Corea del Nord per una banda, i els països de l’OTAN per l’altra. De fet, alguns experts consideren que en aquests moments Europa es troba en una situació massa fràgil per demostrar la fortalesa necessària d’una gran potència en una convulsió tan profunda. Els missatges sobre la necessitat de preparar-se i armar-se estan deixant de ser subliminars per convertir-se el literals. El fet que fins ara ningú hagi gosat parar els peus a Netanyahu i el seu desig d’apropiar-se el territori de Gaza és un mal pronòstic. No només per la misèria humana que signifiquen tantes morts, sinó també perquè dona ales a justificar la guerra com a única estratègia per solucionar conflictes. Ens havien dit que les guerres del segle XXI serien les de la ciberseguretat, però de moment la gent es continua matant sobre el terreny amb armes convencionals. Les armes d’una indústria que, segons l’Stockholm International Peace Research Institute, va rebre el 2022 més de 554.000 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia