Opinió

Keep calm

Reial Institut Astronòmic Terraplanista

El monarca espanyol Felip VI s’acaba de cobrir de glòria atorgant el títol de “reial” a una entitat que difon el secessionisme lingüístic a les Illes Balears. El grupuscle s’anomena ara Reyal Acadèmi de sa Llengo Baléà –sí, és complicat de llegir– i es dedica a escriure la llengua catalana amb una ortografia estrafolària i creativa per fer veure que es tracta d’un altre idioma. Es va fundar el 1992 emmirallant-se en el blaverisme que estava provocant estralls –en el sentit literal del terme, ja que fins i tot va impulsar accions terroristes– al País Valencià. Segons expliquen ells mateixos, “s’Acadèmi” va néixer en contraposició a “sa créassió d’entidats qu’avalavan posturas catalanistas”, cosa que va “motivà sa créassió d’un’entidad que defensàs sa pròpi llengo d’aquesta tèrra”.

El corrector de l’ordinador m’està deixant tot el document subratllat de vermell, coloració que afortunadament no arriba als ulls del lector d’aquest diari. El cas és que la casa reial espanyola troba pertinent atorgar un reconeixement a una associació que té com a finalitat desprestigiar i fragmentar la nostra parla. Es tracta d’una acció que atempta directament contra l’article tercer de la Constitució Espanyola, aquell que diu que les llengües que hi ha a l’Estat han de ser objecte “d’especial respecte i protecció”. No és cap novetat: l’any 1991 Joan Carles I va oferir la mateixa distinció a la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, la que s’havia inventat entre 1979 i 1981 unes normes per intentar separar els parlars valencians de la resta de dialectes del català. Premiar grups ultres que promouen teories anticientífiques no crec que sigui el que s’espera d’un cap d’estat d’un país seriós. Què més ens podem trobar? Potser la Reial Acadèmia de Medicina Curandera Antivacunes o el Reial Institut Astronòmic Terraplanista. A Espanya tot és possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia