Opinió

dos negroni

Un ximpanzé fent missa

Té menys credibilitat un ximpanzé fent missa que, per exemple, una dona fent missa?

Ahir, aquest diari, publicava unes lluminoses paraules de Joan Ridao, secretari general d'ERC: “Zapatero té menys credibilitat que un ximpanzé fent missa”. Es referia al president del govern espanyol, que, com Kennedy, és conegut per la massa pel segon cognom i no pas pel primer, Rodríguez.

És cert que Zapatero no té gens de credibilitat. Però té menys credibilitat que un ximpanzé fent missa? Per saber-ho ens hem de preguntar, primer de tot, si un ximpanzé fent missa té credibilitat. No és habitual veure un ximpanzé fent missa, és cert. (Amb prou feines es veuen cabres que ballen actualment). De fet, si algú ensinistrés un ximpanzé per fer missa i l'exhibís en públic, seria arrestat. No per blasfèmia, sinó per vexació innoble de la bèstia, que, naturalment, aniria disfressada de mossèn.

La resposta, doncs, a si un ximpanzé fent missa tindria credibilitat per força ha de ser que no. No té credibilitat. I no en té perquè és una bèstia que no entén què és la missa. I no en té perquè encara que entengués què és la missa no hauria estat ordenada sacerdot, i, per tant, allò que faria no tindria un valor litúrgic.

Però té menys credibilitat un ximpanzé fent missa que, per exemple, una dona fent missa? Doncs diria que tenen tots dos la mateixa credibilitat: cap ni una. Les dones catòliques no poden ser ordenades sacerdots, de manera que si una senyora catòlica i del tot virtuosa digués missa, aquesta missa no tindria cap valor.

Joan Ridao, doncs, hauria pogut dir, perfectament: “Zapatero té menys credibilitat que una dona fent missa”. Però la frase no queda de cap manera tan rodona. El fet que sigui un ximpanzé el que faci missa li afegeix un to plàstic, teatral, deliciosament pintoresc. Ara que ja fa tant de temps que la prosa poètica del gran Chiquito de la Calzada ha desaparegut de la tele, reconforta que els nostres líders n'agafin el relleu amb aquesta brillantor refulgent i encegadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.