Articles

dos negroni

Perdoni que hi torni, senyor Vilanova

Si la cabernet és immigrant perquè no va néixer aquí, el tomàquet també ho hauria de ser

Elogiàvem l'altre dia una carta al director d'aquest noble diari escrita pel senyor Vilanova, que es queixava que en un prestigiós restaurant de Barcelona s'havia trobat amb la famosa malaltia de molts sommeliers catalans: la riojitis i la riberitis. Consisteix, dèiem, a tenir una carta curulla de vins d'aquestes dues DO (és igual si són del conegut celler Viña Úlcera) i no tenir vins de DO catalanes, o molt pocs. Jo deia, en aquella ocasió, que és imperdonable que hi hagi cartes que tinguin Vega Sicilia però no Finca Garbet o Sot Lefriec, dos vins catalans de categoria estratosfèrica. El cas és que he rebut diverses cartes (i he seguit amb passió el debat que s'ha muntat al web de Vadevi.cat) a propòsit de la qüestió. No pocs consumidors de vi m'han dit que el Sot Lefriec i el Finca Garbet estan fets amb cabernet, “que no és una varietat autòctona nostra”.

Els gustos vinícoles, com els sexuals, són molt personals. T'excita el que t'excita. Per mi el Sot Lefriec i el Finca Garbet expliquen el tros, el terroir on han estat fets, i expliquen qui els ha fet. I, en canvi, hi ha vins catalans fets amb varietats no considerades “immigrants” que per mi no l'expliquen i em sembla que podrien haver estat fets en qualsevol lloc. D'altra banda, hi ha qui fa servir varietats “considerades” autòctones, i, al mateix temps, fa servir llevats d'ultramar.

Em pregunto fins quan serà considerada la cabernet una varietat immigrant. Perquè si la cabernet és immigrant, jo també ho sóc. Quan prescriurà la immigrantor d'aquests ceps? Vivim al país del pa amb tomàquet. Si la cabernet és immigrant perquè no va néixer aquí, el tomàquet també ho hauria de ser. Va venir d'Amèrica. No podríem donar als ceps que creixen a Catalunya el certificat d'empadronament? Serà la cabernet menys catalana que tots els empadronats de Vic? És català qui viu i fermenta a Catalunya. I el Sot Lefriec i el finca Garbet o l'Ecamp (fet amb albarinyo i Risling!) són catalans. Com els llibres de Josep Pla que no estan ambientats a la Barceloneta, sinó a Nova York.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a