Opinió

Les campanyes serveixen pel que serveixen

No espero novetats significatives a la campanya electoral que ha començat aquesta nit i que s'allargarà fins l'últim divendres de novembre. Fa l'efecte que tot el peix està venut. Ningú no parlarà seriosament de polítiques d'educació, treball, sanitat, emigració ó pensions. Tampoc no es concretarà el nivell que cal de l'ús de la llengua catalana. Ni s'aclarirà la identitat, ni allò que aspirem a ser quan serem grans.... Són temes importants, de debat, però que són difícils de despatxar en una campanya electoral on el soroll de fons és el primer punt de l'agenda del dia. Són temes que s'haurien de discutir els pròxims quatre anys al Parlament. Ara per ara, però, només, serveixen per escalfar motors.

Les aritmètiques parlamentàries a partir del 28 de novembre en el cas que el líder de CiU, Artur Mas, no aconsegueixi la majoria absoluta seran la principal novetat. Avui, totes les enquestes donen una forquilla massa ampla a CiU (entre 55 i 65 diputats) per donar res per fet. Una qüestió que mantindrà la incertesa fins al darrer minut per saber qui governarà a Catalunya i si ho farà sol o en companyia d'altres. Fins i tot es pot especular que el Parlament de Catalunya pot esdevenir un parlament a la italiana degut a la irrupció d'una, dues o tres formacions polítiques noves que es podrien sumar a les sis que hi ha a l'actualitat a la cambra catalana, aconseguirien un Parlament molt dividit i, potser, un govern complex.

A banda d'especulacions, aquesta campanya hauria de servir perquè els líders poguessin recuperar una credibilitat que tenen molt tocada. És a dir, que aconseguissin que els seus respectius parroquians se'ls creguin. Tenen dues setmanes de campanya electoral per fabricar confiança.I després, entre tots, buscar sortides per encarar el futur.

Tot això pot sonar a tòpic. Perquè “les campanyes serveixen per al que serveixen” tal i com va sentenciar aquell ministre que es deia Pío Cabanillas. Es a dir, per a res i per no dir res. La campanya com a mínim farà bullir l'olla encara que l'objectiu hauria de ser el preludi d'una legislatura que portés aire nou a la política. Governi qui governi...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.