Opinió

PLAÇA MAJOR

Benvolguts Reis: “Salut i feina”

Aquests dos regals, al final, han estat aquests dies els més desitjats

Fa dos anys que el meu poble, Balenyà (Osona), ha renovat la cavalcada de Reis. Més llum, més color, més espectacle per poder omplir d'il·lusió el que és per a molts la nit més màgica de l'any. Els nens miren amb encant i devoció la figura dels tres mags pensant que per a aquests tres tot és possible. Però el que potser no saben és que en moltes cases han tingut problemes per poder-hi deixar regals. La màgia dels Reis d'Orient queda esmorteïda per la crisi econòmica que assola moltes famílies. De fet, aquest any 12.000 infants han rebut regals del programa d'ajuda de la Creu Roja, un 58% més que l'any passat.

Aquestes xifres esfereïdores exemplifiquen l'estat d'una societat que s'ha de començar a acostumar a conviure amb escenes de pobresa més properes del que abans estava avesada. Aquest Nadal he passejat per Vic algunes vegades i, a diferència d'altres anys, m'ha sorprès veure com hi havia gent que furgava entre els contenidors a plena llum del dia. Vic, ciutat senyorial per als qui la trepitgen per primera vegada, també rep amb força la fuetada de la crisi.

En la benvinguda que el batlle de Balenyà, Tomàs Girvent, va donar als tres Reis, aquest va citar una vilatana que, poca estona abans, havia comentat entre amics que ella només havia escrit dues peticions a la carta: “Salut i feina”. Aquests dos regals, al final, han estat aquests dies els més desitjats i si, en altre temps –en època de vaques grasses–, semblava un simple comentari per quedar bé, ara molta gent el fa de tot cor esperant que es compleixi. Desgraciadament, ni una cosa ni l'altra no depenen d'una persona en concret: la salut no es tria –tot i que la nova normativa de prohibició total de fumar en espais tancats contribuirà a millorar-la– i la feina és el resultat del creixement i la voluntat de superació de tota la societat.

Així doncs, espero que els Reis ens hagin portat optimisme per afrontar el 2011 millor que aquest any passat. Optimisme per ser astuts i atrevits a l'empresa, per afrontar els reptes personals amb il·lusió i, també, per ser solidaris amb els més necessitats. De moment, aquesta passada nit de Reis, les dades de la Creu Roja ja ens van donar la primera lliçó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.