Opinió

De Lluny

Jordi Grau

El triomf dels de casa

Estan excitats per les Espanyes. Excitats com a sinònim d'emprenyats, indignats i ofuscats pel que consideren una conspiració internacional contra el futbol espanyol. La Pilota d'Or va ser per a Messi i no per a Iniesta, com havia pronosticat La Gazzeta i molta gent havia donat per bo, ni per a Xavi, com va circular insistentment dilluns per la xarxa. És a dir, no va ser «per a un jugador espanyol». «España está que trina» i «Dos gigantes i un antiespañol» eren els titulars de l'As i el Marca d'ahir. Els gigantes eren Messi i Mourinho i l'antiespanyol era el qualificatiu reservat al president de la FIFA, Joseph Blatter perquè, segons el diari, ha deixat sense guardó Xavi, Iniesta i Del Bosque i perquè al desembre va deixar sense mundial Espanya i Portugal. Curiosament, no mencionen Guardiola, amb passaport espanyol, crec, candidat, com el seleccionador, a millor entrenador. Però el tema, no ens enganyem, és tot un altre.

La utilització dels colors de la bandera espanyola a les capçaleres i el Hoy más que nunca con la roja indiquen millor el perquè de l'emprenyamenta. Davant l'evidència que el Madrid no hi tenia res a fer aquesta temporada, s'havien bolcat en els dos jugadors del Barça que havien guanyat el mundial i havien arribat a la final de la Pilota d'Or. I confiaven també en un guardó per a Del Bosque, seguint el criteri habitual en els anys en què s'ha jugat el mundial. I no els faltava raó. Zidane, Ronaldo i Cannavaro van guanyar la seva Pilota d'Or l'any que la seva selecció va guanyar el mundial. Esperaven que passés el mateix i la filtració de La Gazzeta, encertada pel que fa als tres finalistes, els va fer confiar que el guardó seria per a Iniesta. Cosa merescuda, d'altra banda. Els agradava més Iniesta que Xavi, tot i que ja els servia Xavi. El que no esperaven (de fet ni ells ni ningú) era que fos per a Messi. Des d'aquí ens ho mirem amb tranquil·litat, perquè els tres jugadors no només són del Barça, sinó que són producte de la Masia. Són dels nostres. Però la visió espanyola és radicalment diferent. Aquest any tocava la roja i que el guanyador fos del Barça era només un mal menor.

TV3 i Lluís Canut també esperaven que fos Iniesta i ja es van encarregar els de Crackòvia de deixar-ho clar. A Terrassa s'ho van prendre bé, que no fos Xavi el guanyador. No tan bé a Fuentealbilla, on un tiet d'Iniesta no va poder amagar que s'ho havien agafat a la tremenda.

El que ja està fet és que Messi, el millor jugador del món ara mateix, ja té la seva segona Pilota d'Or. Crec que ell també es va sorprendre. I m'alegro de la reacció de Xavi i d'Iniesta, una reacció de senyor, encara que estiguessin decebuts. La FIFA o, més ben dit, la gent que ha votat, ha trencat la norma que fos un guanyador del mundial el guanyador. Xavi s'ho mereixia. I Andrés, també. I m'hauria agradat que hagués guanyat Guardiola, que ja ho havia d'haver fet l'any passat. Però el futbol és així i no crec que hi hagi hagut cap conspiració. Senzillament, els que han votat s'ho han mirat diferent de com es feia des d'Espanya. El Barça ha estat el gran triomfador perquè s'ha premiat el futbol del Barça, el que també es va imposar en la selecció espanyola i la va fer guanyar. És un triomf de la Masia. Ho hauria estat igual si hagués guanyat Xavi o Iniesta. No era el triomf de la roja. La roja va guanyar el mundial perquè aquests senyors (i Puyol, Piqué, Pedro, Sergio i d'altres) hi eren. Només els faltava Guardiola parlant (també) en català...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.