Opinió

LA TRIBUNA

La fruita i la funció de l'escola

Els primers responsables que nens i nenes mengin fruita i verdura són els pares

La fruita, la verdura i les hortalisses són aliments bàsics en l'alimentació de grans i petits. Per cert que, si fóssim respectuosos amb l'etimologia, hauríem de reservar el nom de verdura només per a les hortalisses de les quals consumim les parts verdes (una pastanaga és una hortalissa, no una verdura). Qüestions de noms a part, aquests vegetals aporten vitamines, minerals, fibra i antioxidants i, a més, en el cas de la fruita, una certa proporció de sucres. La forma preferent de consumir la fruita ha de ser sencera, ja que en els sucs perdem fibra i, si en consumim en excés, acabarem ingerint un plus de sucres, i per tant de calories, que poden ser superflus o excessius (el vehicle principal per calmar la set, a qualsevol edat, ha de ser l'aigua). Un altre valor de les fruites i les hortalisses és el que no tenen. Llevat d'excepcions, com l'alvocat, pràcticament no porten greix i són baixes en calories. Són, per tant, aliments light dels quals es treu poc partit quan cal controlar el pes. Incrementant la seva presència en l'alimentació podem assolir una dieta baixa en calories sense fer règims alternatius ni consumir productes “singulars”, la majoria dels quals no tenen ni cap ni peus. És millor començar un àpat amb una amanida que amb un plat contundent, o acompanyar el segon plat amb verdura i no amb patates fregides, i les postres han de ser sobretot fruita i no un flam.

El fet és que no es menja prou fruita i hortalisses, sobretot en la infància i la joventut. Per això els organismes sanitaris, els agraris i els responsables de l'ensenyament, tracten de fomentar el coneixement i el consum de fruita i hortalisses. La Unió Europea promou una iniciativa (que a Catalunya coordinen tres departaments: el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural, el de Salut i el d'Ensenyament), el pla de consum de fruita a les escoles, que consisteix a distribuir gratuïtament fruita fresca als escolars d'educació primària dels centres educatius que ho sol·licitin, amb la finalitat que els alumnes coneguin la fruita de temporada i de proximitat i valorin que és una bona alternativa a altres aliments de menys qualitat nutricional.

Tot això està molt bé però sotmeto a la vostra consideració algunes qüestions. Si més no aquest curs 2010/2011, el pla s'adreça a centres públics i concertats. ¿És que els alumnes dels centres privats mengen fruita a desdir i no necessiten aquesta acció pedagògica? Per altra banda, es recomana que la distribució de fruita vagi acompanyada de mesures educatives i de conscienciació dels hàbits de consum saludable. ¿Això és compatible amb la necessària reducció d'uns currículums escolars dispersos, que han de coexistir amb activitats com l'educació vial, les revisions bucodentals i el glopeig de fluor, les campanyes de vacunació a l'escola, etc.? Tot té el seu valor, però em temo que no es pot abastar, i després els alumnes tenen problemes a l'hora de llegir i expressar-se bé i no hi ha prou temps per treballar com cal les matèries formatives bàsiques com matemàtiques, ciències, història, literatura, geografia... L'actual govern de la Generalitat, en canviar el nom de la conselleria d'Educació pel d'Ensenyament, ha emfatitzat, amb raó, que l'escola sobretot ha d'ensenyar i també contribuir a educar, però que l'educació és per damunt de tot responsabilitat dels pares o responsables de les criatures. S'està abusant, per comoditat o irresponsabilitat, de carregar els problemes als mestres, que ja tenen prou feina amb el que els toca. Al fulletó que presenta el pla A la nostra escola mengem + fruita hi ha una frase ben il·lustrativa del que no ha de ser: “Per tal que aquesta intervenció sigui profitosa és molt important que també se li doni suport des de casa”. Just el món al revés. Els primers responsables que nens i nenes mengin fruita i verdura són els pares, que tenen dret a demanar que l'escola hi col·labori, cosa que ja fa perquè els currículums inclouen continguts sobre alimentació i nutrició, i també hi ajuda el menjador escolar. Si, malgrat això, els alumnes no mengen adequadament, dubto que s'arregli regalant fruita de tant en tant, despesa per altra banda discutible en temps de restriccions pressupostàries. Són els pares els qui s'han de posar les piles, si és que vivim en una societat adulta i responsable.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.