Opinió

Geografia literària

A mig camí entre la geografia i la literatura, acaba de sortir el volum Comarques tarragonines i Terres de l'Ebre, publicat per tot un especialista en la matèria com és el doctor Llorenç Soldevila, professor de la Universitat de Vic. Aquest llibre s'afegeix a un anterior, dedicat a les comarques barcelonines i pertany a la col·lecció Geografia Literària, que edita l'editorial Pòrtic i que, amb un total de deu volums programats, “vol posar a l'abast d'un públic lector ampli una vasta antologia de paisatges i de textos vinculats al territori”, segons resa el text de la contraportada. No cal dir que el territori al qual fa referència és el nostre país sencer, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

Aquest nou volum, dedicat a les comarques meridionals del Principat, està impecablement editat, profusament il·lustrat i farcit d'encertades citacions pouades d'una extensa nòmina d'autors. Aquesta col·lecció és la plasmació d'anys de feina i recerca de Soldevila, que s'ha capbussat dins el nostre ric mar literari per buscar com si fossin perles les referències geogràfiques que relliguen indestriablement una llengua –la llengua catalana–, un territori –els Països Catalans– i unes persones –els nostres escriptors–, que formen part d'aquest patrimoni eteri que és la literatura, que dóna sentit a aquest patrimoni físic que és la nostra pàtria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.