Opinió

PLAÇA MAJOR

Trabucs encadenats

Què deuen saber la Guàrdia Civil o els funcionaris espanyols de les tradicions catalanes?

Una de les disposicions que es van dictar contra Catalunya després de la derrota en la Guerra de Successió va ser que cap català pogués tenir a casa seva més que un ganivet de llescar pa i encara lligat a la taula amb una cadena. És a dir, els catalans no podíem tenir armes i havíem de ser públicament humiliats. Avui, gairebé tres segles després, encara hi ha elements bàsics de la nostra vida quotidiana que no depenen de nosaltres sinó de l'administració espanyola, no fos cas que ens tornéssim a rebel·lar contra el nostre amo i senyor… Avui encara és la Guàrdia Civil i la Delegació (o les subdelegacions) del Govern espanyol les que han de vetllar per l'aplicació d'una legalitat, també espanyola, sobre l'ús de la pólvora, els trabucs i les salves d'honor. Han passat tres segles i les coses no han canviat gaire. Ara no ens fan encadenar el ganivet del pa a la taula però algun dia encara seran capaços de demanar als grups de trabucaires que encadenin el trabuc a la caserna de la Guàrdia Civil quan acabin l'actuació…

Fixeu-vos si n'arriba a ser, de surrealista, la cosa, que és aquesta administració espanyola, via Subdelegació o a través de la Guàrdia Civil, la que ha de decidir si els trabucaires poden actuar o no, no pas en funció de la seguretat, que encara tindria la seva lògica –tot i que els catalans ja som prou adults per saber mesurar aquest risc–, sinó prenent com a base si l'acte o la festa tenen tradició al país. La pregunta és obligada: què deuen saber la Guàrdia Civil o els funcionaris espanyols de les tradicions catalanes? Qui són ells per decidir sobre els nostres costums, festes o tradicions? Això només passa als països colonitzats i, desenganyem-nos, en molts aspectes Catalunya és tractada com una colònia.

Només una qüestió; l'autoritat espanyola hauria prohibit les salves d'honor que s'havien de portar a terme a les Masies de Voltregà el cap de setmana passat per la Festa de la Mare de Déu de la Gleva si, en lloc de tenir per objectiu homenatjar els màrtirs catalans de la Guerra de Successió, s'haguessin portat a terme el 12 d'octubre a favor de la Hispanitat?, o fa uns mesos per celebrar la victòria de la selecció espanyola en el mundial de futbol? Doncs ja està tot dit. Independència!

Reagrupament Independentista



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.