Opinió

LA COLUMNA

Goebbels i el futbol

Un dels arguments que van contribuir a la solidesa ideològica del feixisme va ser la pràctica continuada de la mentida. Potser hauria de parlar dels totalitarismes, tot i que el feixisme va aconseguir elevar a categoria aquesta necessitat (mig patològica, mig essencial) de tergiversar el món real. Com mai abans no s'havia vist. La contribució conceptual del règim nacionalsocialista a la propaganda (no gens menyspreable i, encara que no ens agradi, amb reminiscències que arriben fins als nostres dies) és la formulació amb què Goebbels es referia amb maledicència a la tradició jueva i que s'aplica tradicionalment a les seves pròpies intoxicacions: “Una mentida que es repeteix mil vegades es transforma en veritat”.

Aquests dies estem assistint a maniobres feixistes. No m'agrada gens fer servir aquest adjectiu, perquè em penso que s'utilitza de manera habitual amb massa alegria. És a dir, tendim a qualificar com a feixistes actituds contemporànies tot oblidant que ens referim a una època concreta i que mereix un tractament singular. Tot i això, és indubtable que, sense voler arribar als objectius que el feixisme perseguia, hi ha situacions, accions i actituds que es poden qualificar com a feixistes, en el sentit que segueixen, fil per randa, el manual d'instruccions totalitàries. Escric tot això amb prevenció, però convençut. El que està passant amb la premsa de Madrid arran dels partits de futbol en els quals s'enfronten el Real Madrid i el Barça, el serial que protagonitza el propi club de la capital d'Espanya, els sistemes que s'empren des de molts mitjans són eines de naturalesa feixista. No exagero. Hi ha tergiversació de la realitat (matussera, destralera, bruta), hi ha la voluntat ferma de la repetició de la trampa i, en un temps i una societat democràtiques, hi ha la mateixa convicció de Goebbels, com si no hi haguessin instruments d'observació que ensorren la mentida i permeten que els ciutadans siguin més lliures i estiguin ben informats. És futbol, ja ho sé. És només futbol. Però fa molta por.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.