Articles

Ombres de juliol

El projecte musical d'uns joves

Vinguts d'arreu dels Països Catalans, setanta-cinc joves van reunir-se uns dies a Barcelona per assajar un concert que, sota la direcció de Salvador Brotons, va fer-se dijous al Petit Palau. Aquests joves intèrprets, musics i cantants s'han pagat de la seva butxaca el viatge (a excepció dels provinents de l'Alguer) i l'estada, i han estat acollits per les famílies dels residents a Barcelona o llocs pròxims. No els sap greu perquè creuen en el projecte en el qual participen, el Cor i Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, però és lamentable que s'ho hagin de pagar perquè la Generalitat els ha retirat tots els ajuts. Animats pel director del cor, Esteve Nabona, i per Magdalena González, presidenta de Forum Amicae, des de fa nou anys van succeint-se joves que, a través de la música, volen fer visible un espai cultural comú. En una entrevista a Vilaweb Televisió, Magdalena González afirma que aquest espai cultural comú és indiscutible, però apunta les dificultats que han tingut en molts llocs dels Països Catalans per existir-hi. No ha d'estranyar: n'hi ha tants que, de manera desvergonyida i verinosa, neguen aquest espai cultural comú. Però, a més a més, resulta que ara, amb un govern nacionalista que s'omple la boca amb la cultura pròpia i compartida, s'han retirat els ajuts públics a uns joves que fan difusió i recerca del patrimoni musical català. Ens ho podem imaginar: la crisi obliga a la retallada.

Però no es retalla a tot arreu igual. La cultura, havent-se alimentat la idea nefasta que aquells que la fan viuen de subvencions com si fossin vampirs i no gent que necessita l'ajut públic per contribuir a alguna cosa que enriqueix vitalment la societat, es tracta com un valor prescindible. Hi ha en joc el model de país/països en què volem viure. Aquest abandonament de la cultura, sobretot si no és d'aparador, no fa més que emborderir-nos. Tanmateix, aquests joves estan disposats a seguir treballant en el projecte perquè ells sí que el consideren necessari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a