Articles

estiu a lleidatown

James Bond al Montsec

Ja no cal vigilar el cel, sinó els barris on es barregen l'atur i les identitats en crisi

A mil metres d'alçada, en un paratge de vent i silenci entre la Noguera i el Pallars Jussà, s'hi troba un antic telescopi militar que la NASA va fabricar als anys seixanta per vigilar els satèl·lits soviètics. Ara l'aparell es dedica a tasques menys glamuroses. Traslladat a la serra del Montsec, la seva feina actual és vigilar les escombraries espacials que fan òrbita al voltant del planeta, com un James Bond envellit i mal afaitat que hagués perdut la guerra freda i es dediqués a fer de conserge en una seu de províncies del Partit Comunista de la Gran Bretanya. Uns quilòmetres més avall del telescopi, a tocar del poble d'Àger, hi ha el Centre d'Observació de l'Univers, amb altres telescopis sense usos científics sinó divulgatius. És un lloc fantàstic per rebre nocions d'astronomia i contemplar els Perseids, la pluja d'estels de Sant Llorenç, que segons els astrònoms tindrà aquesta nit el moment de màxima activitat.

Als anys seixanta es construïen telescopis, satèl·lits i míssils i el món era segur gràcies a la por que tot aquell cel de destrucció ens caigués un dia al damunt. Ara els guanyadors de la guerra freda se les han de tenir amb guerres molt més pròximes i igual o més preocupants. Aquests dies s'ha vist a Londres que ja no cal vigilar el cel sinó els barris de les ciutats, on es barregen l'atur i les identitats en crisi. Anem cap a un món terrible on els herois no seran agents secrets envoltats de senyores en biquini sinó sociòlegs que prediguin les explosions de malestar urbà amb la mateixa exactitud que un astrònom prediu la caiguda d'un meteorit.

I mentre ens preparem per a un futur incòmode, els Perseids sempre són un bon motiu per evadir-nos al Montsec i a l'oest més desconegut, aquell que no és ni plana ni Pirineu, on es troben des de telescopis de la NASA fins a antics hippies convertits en empresaris que en un poblet de la Noguera fabriquen una mel amb romaní exquisida. Diuen que cada setmana la porten a Londres i la fan arribar, entre d'altres clients, a la casa reial britànica, passi el que passi, sempre al servei de Sa Majestat, perquè malgrat tot el món continua girant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.