Opinió

LA CRÒNICA

DE REUS

La casa d'Òmnium a Reus

Als 40 anys d'haver-se fundat a Reus la delegació local d'Òmnium Cultural (amb la denominació lògica d'Òmnium Cultural Baix Camp), els seus afiliats i simpatitzants de Reus i de tota la comarca, han tingut la satisfacció i la fortuna d'inaugurar una nova seu –ja ben instal·lada i equipada– en un bon immoble magníficament situat en una de les cantonades més fressades i ben perfilades de la plaça Prim, un dels cors de la ciutat de Reus. D'aquest edifici de bona planta i bona fesomia en va fer donació a l'entitat reusenca el senyor Josep Maria Ferrer Camprubí, que va morir sense família immediata i destinà una part de la seva herència a honorar i envigorir Òmnium agraint la qualitat de la seva tasca.

El senyor Ferrer Camprubí, molt absorbit per una feina rigorosa, va ser una persona de vida retirada –malgrat que visqués al bell mig de la població– i va tenir temps de reflexionar quin camí li semblava més adient per ajudar la catalanitat amb els béns que deixaria en morir. No és gens sorprenent la seva decisió. El seu pare va ser periodista, sempre en llengua catalana, i durant la República fou el corresponsal des de Reus del diari barceloní La Humanitat, portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya. El senyor Ferrer, pare, fou també col·laborador dels periòdics locals. I tingué constantment un gran interès a informar el seu fill –per cert, fill únic– de les seves activitats polítiques i culturals desenvolupades en temps de llibertat. Em consta que el fill admirava intensament la tasca i l'obra del seu pare, Josep Ferrer Roigé.

Hi ha la impressió generalitzada que el donatiu a l'Òmnium reusenc, a més de generós i admirable, ha estat d'una gran oportunitat. Si en algun moment s'ha cregut que amb l'autonomia la labor d'Òmnium Cultural ja no era necessària, amb un parell de dècades n'hi va haver prou per comprovar que la defensa de la catalanitat, de la nació i, fins i tot, de la seva geografia física, necessita més que mai el treball intens de tots aquells que vulguin habitar un país on valgui la pena viure i estimar-lo. Aquesta casa multiplicarà la vitalitat de l'Òmnium Cultural del Baix Camp, que, per fortuna, també compta amb uns dirigents ben seleccionats i un president, el professor Gabriel Ferré, dinàmic i entusiasta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.