Opinió

La Columna

Dones maltractades

Aviat farà quaranta anys que vaig ingressar al PSUC: hi continuo afiliat i, aquest cop, estic al dia pel que fa al pagament de la quota. Al PSUC apreníem a perdre en positiu: perdre eleccions, per exemple, era un clàssic en el nostre currículum polític. Recordo amb precisió les reunions del comitè central, després de cada desfeta: en sortia estimulat, i això que sóc ben poc de reunions. Ara, però, em temo que el vell PSUC s'estigui transformant en el PSUN (Partit ¿Socialista? Unificat de la Nostàlgia). I si sempre he defensat que la nostàlgia és legítima, també he cregut –i crec– que allò que ens ha de marcar, als ja vells, com jo, i als encara joves, és la voluntat d'aplicar l'energia que ens quedi per denunciar injustícies, disfuncions legals i aberracions, indignes d'una societat coherent.

Convocat per la Plataforma Feminista de l'Ateneo de Madrid m'he adonat, amb dades a la mà, que la impunitat dels maltractadors, la ineficàcia de les mesures sancionades pels Parlaments, el patiment ingent de les víctimes, no apareixen com a qüestió central per als partits que opten a tenir representació parlamentària un dia d'aires tan necrofílics –em refereixo, és clar!, a la mort de Durruti– com el 20-N. El terrorisme sexista no suscita els debats de les altres expressions del terrorisme pretesament polític. I això que les xifres ens diuen que el masclisme aberrant ha matat i mata molt més que ETA o que l'anomenat fonamentalisme islàmic. Convivim amb més de dos milions de dones sistemàticament maltractades i hi ha, oficialment, en aquest 2011, més de 52 dones assassinades per la seva parella. Quan ho comentes amb la gent amiga, i entesa en política i en lleis, invoquen aquella llei, aprovada per aclamació –Ley de Medidas de Protección Integral contra la Violencia de Género– del 2004, un sospitós –¿o sarcàstic?– 28 de desembre. ¿Qui exigeix responsabilitats als funcionaris de l'administració de justícia que incompleixen –els fets ho certifiquen– l'obligació de protegir les víctimes de la violència masclista? ¿Qui planteja la revisió d'una llei que ha demostrat que té massa forats per convertir-la en inútil? ¿Qui fa bandera de l'eradicació d'una xacra que ens degrada com el maltractament a les dones?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.