Opinió

Apunts

Cristòfol

On és sant Cristòfol? Els accidents de cotxe d'aquest any demostren que el sant no ha estat eficaç. Hi han perdut la vida el doble de persones que al 2011. M'han sobtat les xifres després del xou de canvis de velocitat, restriccions i controls, que han convertit les carreteres en una gimcana. Vist el resultat, potser algú s'hauria de preguntar si les mesures no han estat un fracàs.

En qualsevol cas, prefereixo indagar en la tradició i aprofitar la canícula per llegir el divertit assaig de Bienve Moya Una mà de sants, publicat per La Magrana. Permet entrar en el món de la saviesa popular i descobrir un munt de coses, que Moya ens ensenya entre l'antropologia i l'amenitat. Un dels capítols el dedica a sant Cristòfol, un mercenari gegantí, que ajudava a creuar un riu després d'haver rebut les instruccions d'un anacoreta. Cristòfol ha esdevingut patró dels conductors des de l'aparició de l'automòbil. Per la seva naturalesa no va poder purificar l'esperit fent dejuni ni resant. Per tant, la seva missió va consistir en transportar la gent a través un riu cabalós, que podríem identificar amb les autopistes actuals.

Un dia un nen va demanar-li que el portés a collibè. El va passar a l'altra banda del riu amb penes i treballs, comprovant que, a mesura que s'endinsava en el riu, l'infant cada cop pesava més. Davant l'estupefacció del gegant, el nen li va aclarir que era Crist i que duia a sobre el pes de tota la humanitat.

No sé si els responsables d'interior podran trobar un Cristòfol per evitar el que ha succeït aquests dies, però caldria començar a buscar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.