Opinió

la columna

Contra la por

“Com més por tenien ells més lliures ens sentíem.” Ho escrivia Gabriel Ferrater, que ens va dir bye-bye ara fa quaranta anys, al poema In memoriam, que parla de la por en temps de guerra a Reus: “Oloràvem la por / que era l'aroma d'aquella tardor, / però ens semblava bona. Era una por / dels grans. Sortíem de la por infantil / i teníem la sort que el món se'ns feia / gairebé del tot fàcil”. Als que atien la por tardoral, i recuperen discursos apocalíptics perquè una tribu casolana vol exercir el dret dels pobles a l'autodeterminació, els hauríem de recordar que tardor no vol dir únicament celebració de morts, sinó també festa de magranes i de bolets, quan ens adonem que “sense enyor / se'ns va morint la llum, que era color / de mel, i ara és color d'olor de poma”. Tardor vol dir que, després de les orgies de l'estiu, hem de tornar a començar curs, a reprogramar la feina. Amb declaracions, sí, però també incrementant sense complexos la voluntat de R+D, recerca més desenvolupament, si no volem que la nostra dependència ens minimitzi.

És bona cosa que la tardor comenci amb el Dia de la Traducció. Les persones que s'hi han posat –des de J. Maragall, J. Carner, C. Riba i J.M. de Sagarra fins als actuals F. Formosa, J. Llovet, M. Desclot, F. Mira, A. Seva, V. Fàbrega, J. Murgades– mereixen un homenatge generós: ens han enriquit, i de quina manera!, bo i eixamplant els horitzons de la petita pàtria, amb el crit de “siau qui sou, més no atiant vells odis ni amb emfàtiques declaracions lloant tot el que és nostre, fins les mateixes úlceres”, en la crida del canonge mallorquí als més joves.

¿Puc gosar demanar que en la festa de la traducció de divendres hi hagi un esment especial al traductor d'El procés de Kafka, l'esmentat Ferrater, i a Joan Leita, que va morir el 23 de juny d'enguany i que havia traduït al català, entre d'altres, Plató, Aristòtil, Epictet, Nietzsche, Kant, Fichte, Freud i Hegel? (Si l'AELC no ha d'aplicar la condemna de la Companyia de Jesús que va expulsar Leita, per dos llibres, fa més de 42 anys).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.