Opinió

Aixecar el país

Era previsible tot el que està passant a la política catalana després del resultat electoral del 25-N. L'acord de conveniències entre CiU i ERC i la confrontació posterior que hi ha hagut al Parlament. Com fins i tot es pot preveure que els dos partits compliran el compromís de consulta per al 2014. Com també, que tot plegat acabarà en els despatxos del Tribunal Constitucional. Serà impossible que totes les forces catalanes vagin d'acord i una llàstima que la justícia hagi de resoldre la voluntat del poble.

El nou govern es farà públic la setmana vinent. Tot fa pensar que hi haurà poques cares noves, amb només un parell o tres de sorpreses. Es quedaran els consellers de partit. És a dir, de CiU. És possible un petit bescanvi de càrrecs i caldrà veure quin serà el seu futur polític dels independents

Des de sempre, són poques les persones que declinen un càrrec de conseller. I encara menys quan són pregats pel mateix president de la Generalitat. “Vull que acceptis el càrrec per aixecar el país”, li va dir Josep Tarradellas a Antoni Gutiérrez Díaz, el Guti, quan es resistia a entrar al govern. Tarradellas volia que el PSUC participés en el primer govern provisional de la Generalitat després de la dictadura. Finalment, el doctor va acceptar.

“Aixecar el país.” Aquesta hauria de ser la principal intenció política en l'inici d'una nova legislatura. Respectant que es convoqui una consulta d'autodeterminació el 2014. Malgrat que acabi al Constitucional. I a la vegada gestionar el complicat dia a dia de les retallades que s'anuncien per a l'any vinent.

Ara mateix són moltes les persones que declinen format part d'un govern. La seducció d'Artur Mas no ha fet possible convèncer Oriol Junqueras, que amb els vots que va obtenir el 25-N li correspondria ésser vicepresident o conseller en cap amb plenes responsabilitats per governar. No ho accepta perquè el gat escaldat de l'aigua tèbia fuig. Com també li serà difícil a Artur Mas convèncer persones independents qualificades i preparades que actualment tinguin feina i que ara vulguin assumir retallades, retrets parlamentaris, manifestacions davant de la plaça Sant Jaume i un desgast personal, com li ha passat al conseller Francesc Xavier Mena, que sovint, i sense suport del partit, s'ha vist desprestigiat fins i tot en la seva anterior tasca professional com a professor i com a assessor econòmic. Prestigi que té prou capacitat per poder recuperar.

Malgrat tot. El que s'ha de fer és “aixecar el país”, com deia Tarradellas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.