Opinió

Recuperar la credibilitat

Els partits polítics partidaris del procés d'independència de Catalunya veuen amb preocupació l'onada de presumptes corrupcions que afecten la classe política. Malgrat tot, són partidaris de continuar l'agenda que van engegar amb la Declaració de Sobirania del Parlament i que tindrà la seva continuïtat amb els tràmits per tirar endavant una llei de consultes que és possible que sigui vigent aquest mateix any.

Els partits partidaris de l'autodeterminació no han refredat les seves intencions, tot i que des de fa dies queden eclipsats per l'allau d'afers de corrupció. La majoria de dirigents de CiU van amb el cap cot, esperant que el problema escampi i que els jutges decideixin. A ERC estan preocupats i eviten quedar esquitxats pels seus pactes amb CiU, tot i que suavitzen les seves crítiques contra el partit del govern. A ICV desvinculen del tot el procés sobirà de qualsevol afer de corrupció i ataquen frontalment i sense miraments el partit del govern quan es tracta de temes de presumptes corrupcions.

Tal com estava plantejat des del principi, el procés d'autodeterminació anava inevitablement cap a un xoc de trens entre Catalunya i Espanya.

Des de fa alguns dies les coses han tingut diverses variants. Entre les dues administracions s'han minimitzat els conflictes.

Encara no s'ha produït l'esperada entrevista “discreta” o pública que havien de tenir els presidents Rajoy i Mas. És una entrevista de gran calat, ja que l'un i l'altre havien de rebaixar les seves pretensions per intentar aclarir la situació.

Tot indica que tots dos tenen altres maldecaps i que l'entrevista haurà d'esperar uns quants dies.

Ben segur que l'entrevista tindrà un altre aire després dels afers de corrupció.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va perdre credibilitat quan es va saber que l'extresorer del PP i exsenador Luis Bárcenas havia estalviat 22 milions d'euros a Suïssa. Una credibilitat governamental que, malgrat tenir la majoria absoluta, li va disminuir quan fa alguns dies va dir “tot és fals” i el dia següent, “tot és fals menys alguna cosa”.

El president de la Generalitat, Artur Mas, tampoc està tranquil en el termòmetre de la credibilitat. Ha de ser difícil interpretar el paper d'encapçalar una cimera anticorrupció quan es filtra un informe d'un fiscal en què s'indica que el secretari general de CDC, Oriol Pujol, dirigia la trama de la ITV i volia lucrar-se personalment.

Tot plegat són dificultats importants que no beneficien el procés. L'emboliquen tant que abans de res caldrà recuperar la credibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.