Opinió

LA COLUMNA

Classes de blasfèmia

Els integristes que demanen la pena de mort per als blasfems haurien de saber que hi ha moltes classes de blasfèmia

Hi ha pocs conceptes tan relatius com el de blasfèmia. El que per als uns és blasfem, per a d'altres és només un exercici de llibertat d'opinió. Els integristes islàmics que es van revoltar a Dacca (Bangla Desh) demanant la pena de mort per als blasfems haurien de saber que hi ha moltes classes de blasfèmia, i no sempre contra un déu o una religió.

Blasfèmia és, per exemple, que un pertorbat segresti noies joves i les tingui presoneres durant anys, torturant-les i fent-les servir com a objectes sexuals, tal com va passar recentment a Cleveland (Ohio, EUA).

Blasfèmia són els setanta mil morts i un milió de refugiats que ha provocat en dos anys la dictadura siriana en el seu entestament a aferrar-se al poder, que la condueix cada cop més de pressa a un final sagnant i violent com els seus propis mètodes. La blasfèmia siriana no és contra cap déu, sinó contra la humanitat, i no mereix manifestacions ni aldarulls, sinó només la indiferència i la inacció de la comunitat internacional.

I blasfèmia –no només contra la humanitat, sinó contra la dignitat de les persones– és l'existència de fàbriques com la que es va cremar fa quinze dies a la mateixa ciutat de Dacca, on van morir més de quatre-centes persones i on treballaven alguns milers en condicions de semiesclavatge per un sou de 35 euros al mes, que és el que costa a Occident un sol vestit dels que allí es fabricaven. I no és cap consol saber que fins fa poc més d'un segle les mateixes condicions laborals imperaven a llocs menys exòtics i més propers que Dacca, llocs situats al país que a alguns abelleix anomenar “casa nostra”, com si fos casa seva o –per dir-ho amb els versos d'una fantàstica cançó– com si hi hagués cases d'algú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.