Opinió

La Columna

Franciscà o jesuïta?

Torno a casa i els veïns supervivents de Madrid em pregunten què en penso, del papa Francisco. Els dic que ja s'ho faran ells, els creients. Però m'adono que potser no sóc creient però si cretí, si faig veure que m'és indiferent l'impacte del primer capítol d'aquest nou Papa. I més quan hem estat treballant en l'anàlisi, crec que rigorosa, sobre tot allò que va passar ara fa dos anys, l'estiu de 2011, amb la trobada del papa Ratzinger amb els/les joves d'arreu. Si reviseu una per una les paraules dites pel Rei, per Rodríguez Zapatero, per Rouco Varela i pel Papa esmentat, detectareu una befa sistemàtica a la tan invocada Constitució (espanyola). Si reviseu, en la mesura que us deixin, el cost en diners (els directes i els indirectes) de tot allò, no cediu a la temptació d'un suïcidi catàrtic.

En aquest context, un Papa que parli del futur dels joves, de la pederàstia sacerdotal –tan tolerada i tan amnistiada–, de la corrupció en les finances vaticanes, del drama de la pobresa extrema... hi ha un dring nou que sura i que genera esperances.

Destaco la referència papal a la laïcitat de l'Estat, just a l'hora en què els amics d'Europa Laica em fan saber que el PP regala, a Las Rozas, una parcel.la de 17.000 m² a l'arquebisbat de Madrid. Ep! Es tracta d'un espai que estava destinat a equipaments públics esportius, socials o assistencials.

Voldria que el papa Francesc, que també és jesuïta, no fos, més enllà dels gestos, jesuític. I que, per exemple, cooperés en l'anul·lació del Concordat d'Espanya amb la Santa Seu, una de les herències franquistes més humiliants que engavanyen el nostre futur, i que serveix de subterfugi als ministres actuals (un que es diu Wert, o un altre que es diu Ruiz Gallardón) per colgar-nos en el pou de la indigència, en tant que poble pretesament sobirà.

Recomanació evangèlica (amb perdó) al nou Papa: no basta anar dient “Senyor, Senyor”, si no s'hi posa per exercir el poder i per fer neteja de la conxorxa indigna entre Església (catòlica) i Estat (escassament democràtic).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.