Opinió

La Columna

Madrid 2020?

La meva fe en l'olimpisme ha estat sempre escassa. I més encara en els jocs olímpics de l'era contemporània. Tampoc els de la Grècia antiga m'apassionaven, tot i que sentia una certa admiració per Píndar, l'escriptor que s'havia fet un raconet i un pla de pensions suculent exercint com a poeta, sempre a favor dels guanyadors d'aquelles competicions comarcals. A les quals, per cert, no podien accedir les dones, per evitar que les esposes comprovessin que els atletes, que competien nus, la tenien més ben resolta que no pas els marits llurs.

Mai no m'he refiat tampoc del Baró de Coubertin: no em sedueixen els predicadors d'encícliques, ni que semblin laiques, en nom dels grans principis. Tot això ho deia abans dels Jocs del 92 a la meva ciutat natal, Barcelona. Més tard vaig haver de reconèixer que una part de tot plegat havia beneficiat el Cap-i-Casal de Catalunya. Ho recordo aquests dies del compte enrere per saber si Madrid serà o no la ciutat designada per organitzar els Jocs Olímpics de l'any 2020. Els promotors del projecte ho justifiquen, sobretot, perquè un esdeveniment així crearia molts llocs de treball i justificaria inversions multimilionàries en infraestructures noves de trinca. Exactament les raons amb què les autoritats municipals i autonòmiques justifiquen el projecte d'Eurovegas, que, en lloc del Baró de Coubertin, tenen com a patró uns tal Lehman Brothers. ¿Germans bessons pel que fa als ideals olímpics? En nom d'Eurovegas hi ha en projecte un nou aeroport per a Madrid, modificació de lleis bàsiques, atemptats contra els presumptes codis ètics, despeses públiques en favor d'interessos privats. I un llarg etcètera, que inclou la consagració de Madrid a la Mare de Déu de la Ludopatia, amb les seqüeles de més bosses de prostitució, de frau fiscal, de més cossos privats de segurates, de destinació dels escassos diners públics a la conversió de Madrid en una franquícia degradada de capitals estrangers poc transparents..., si més no.

Una persona amiga arronsa les espatlles i em fa l'ullet: ¿T'imagines, però, que el 2020 un atleta català guanyi una medalla d'or i se senti a l'Estadi la interpretació d'Els segadors?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.