Opinió

la columna

Blanquerna i la poesia

Fa vuit dies, un escamot que pudia –una vella i coneguda olor– va practicar la violència, tan tolerada, dels neofeixistes madrilenys. L'endemà, i gràcies a la crida de les xarxes socials, tornàvem a ser al carrer Alcalá 44, xamfrà Marqués de la Casa Riera, per denunciar els fets. Doncs bé: com que pensava dedicar aquest tros de paper d'avui a la poesia, he de dir que Blanquerna ha dedicat a tothora temps, espai i música a la producció poètica catalana. Recordo els actes sobre Màrius Torres, La Nova Cançó, Joan Margarit, Pere Quart i, aquest any, Salvador Espriu, poetes ben traduïts al castellà i que tenen grups de seguidors de la Villa del Oso y el Madroño, de devoció no gens escassa (i laica).

Demà serà el torn de Miquel Martí i Pol, que va morir ara fa deu anys, i que acaba de ser antologat i ben traduït per Adolfo García Ortega, en una edició molt pulcra de Nórdica Libros, amb il·lustracions de Pep Montserrat. El prestigi aquí de Martí i Pol té molt a veure amb la feina feta per Lluís Llach, que a Madrid sempre ha fet el ple, bo i generant –malgrat, o gràcies, als seus discursos catequètics, anteriors a cada cançó cantada– adhesions que van més enllà de les queixes (amb fonament) sobre la incomprensió de la causa nacional catalana. Blanquerna reparteix uns punts de llibre amb allò que dóna sentit a la seva feina. És una frase de Joan Margarit: “La llibertat és una llibreria.” I és que en aquest espai hi ha, a més, informació turística sobre Catalunya, cursos de català, les activitats mensuals d'Amesde, associació a favor de la memòria social i democràtica, que ha gaudit d'una desfilada permanent d'historiadors i d'escriptors de la Catalunya Gran.

Els indecents que atacaven fa vuit dies Blanquerna volien destruir els signes d'identitat de Catalunya, amb la seva poesia, amb figures com ara Ildefons Cerdà, Antoni Gaudí o Salvador Espriu, a qui el centre ha dedicat exposicions notables. ¿Quina serà, ara i aquí, l'actuació del ministre de l'Interior, l'erràtica nota catalana del govern de Rajoy?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.