Opinió

Viure sense tu

Emparaular

El projecte d'ensenyament trilingüe és un parany

Al final es tracta d'emparaular el món, que diria l'antropòleg Lluís Duch. I depèn del que es diu, del com, i al final també pesa la llengua. És clar que el president Bauzá no ha rebut la il·luminació al puig de Randa, que és on li esdevingué a Ramon Llull. El més gran pensador medieval, que va elaborar un corpus de pensament envejable, es deu regirar aquests dies d'atacs diversos. Primer, l'atac físic a un espai que du el nom d'una de les seves obres: Blanquerna, com va passar a Madrid; i ara l'atac que pateix el sistema educatiu de les Illes. Des de la façana de l'església de Sant Miquel de Palma, on hi ha una escultura seva, i des del convent de Sant Francesc, on descansen les seves despulles, demà es deurà regirar doblement. Llull, que escrivia en català, occità, llatí i àrab, sap que en aquest cas el projecte d'ensenyament trilingüe és un parany, és un joc de mirallets fet per enlluernar. Sense consens, sense aval de la comunitat educativa, sense dotació i sense que ni professors, ni alumnes hi estiguin preparats, es vol forçar un canvi de model que persegueix la supressió del sistema d'immersió lingüística. En la lletra petita del decret ja es diu que si els professors no poden donar la classe en anglès, ho faran en castellà. La gent de les Illes, que ha après la gran lliçó de Llull, la superació del dualisme entre la tendència particularista i l'interès universal, ens n'han donat una altra, i d'impressionant, amb aquesta vaga i la marxa de demà a Palma. Necessitarà tot el cos de bombers en ple per apagar aquest incendi que ha encès ell mateix.

No sé si és la manera de Bauzá d'agafar la idea de catalanitzar Espanya que propugna Esperanza Aguirre. Més aviat em sembla veure en el president el millor executor de la tesi de Wert, la d'espanyolitzar els nens a les aules. Per si hi havia dubtes, la LOMQE, esmenada per UPD al Congrés, vol imposar el castellà com a llengua vehicular. I de nou, sense perdre ni un segon en els efectes del sistema d'immersió, en l'aval internacional dels experts, en els resultats d'aquests anys, que fan que els nens de les Illes parlin, com a mínim, el doble de llengües que Rajoy, que només veu exacerbats. Com la Guàrdia Civil de Castelló, que malgrat ser a la terra on es va fer la norma, ha empresonat el camioner Carles Mateu per haver-los parlat en valencià. Emparaulats al carrer!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.