Opinió

Cal tenir paciència

“En parlarem més endavant”, “ara no toca”, “vingui vostè demà”, “ vingui el 2014, que serà el gran any en què tot quedarà resolt”, “amb la independència serà tot més fàcil” o, encara més agosarat: “Als catalans, ja els hi passarà”, com diuen algunes veus des de Madrid.

“Qui dia passa any empeny.” Són algunes de les expressions que en més o menys freqüència s'escolten sovint a través dels nostres representants. Exemples: el govern català espera fins dimarts vinent per presentar una mena de memorial de greuges en contra del govern espanyol. I un es pregunta per què no ho presenten abans d'anunciar que ho faran. Fins a final de mes no coneixerem el pressupost del govern per l'any vinent. Fins a final d'any no sabrem data i pregunta de la consulta, etc. etc. O encara pitjor, des del govern de l'Estat qualsevol pedaç de finançament econòmic per a les autonomies queda ajornat fins al mes de març de l'any vinent perquè ara no toca “moure fitxa”, ha dit el ministre Montoro. És a dir, per molta pressa que tingui Sánchez-Camacho, fins a la pròxima reunió del Consell General de Política Fiscal i Financera no hi haurà res de nou sobre finançament encara que Catalunya estigui amb l'aigua al coll. Res de nou equival a dir que continuarem igual malgrat els crits d'auxili financer.

Rajoy també espera l'any vinent a fer canvis en el seu govern per molt “cremat” que tingui algun ministre. Artur Mas tampoc fa canvis al seu executiu en espera que ERC s'avingui d'aquí a uns mesos a entrar al govern català. Diuen que com a molt aviat a la primavera. I caldria saber quelcom d'aquella cimera anticorrupció catalana en què van participar tots els “controladors” de l'administració catalana i d'aquelles mesures que va anunciar la vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaría, per lluitar contra la corrupció i les de l'administració....

Cal esperar. El govern estatal ho té clar. Té majoria absoluta i fins a principis del 2016 ningú vol parlar d'eleccions i encara menys ara que Bárcenas continua callat i tancat a la presó. El govern català té un guió: pregunta i data el 2014, el 2015 ja es veurà i el 2016, eleccions. En aquell moment els partits polítics tindran els resultats de les eleccions europees i municipals que s'hauran celebrat. Un bon termòmetre per afrontar el futur. Lluny de tota l'espera política hi ha plataformes ciutadanes que busquen un futur millor. El moviment 15-M va anar a menys, mentre que d'altres moviments aixequen el cap. A mitjà termini res s'acaba de veure prou clar, tot i la fe i la paciència que requereix la política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.