Opinió

la columna

Aprenentatge a Seat

Hi ha empreses on funciona l'FP Dual. L'alumnat estudia i a més aprèn al si de la companyia. Equival a recuperar la figura de l'aprenent, esmentada de tant en tant i sovint amb enyorança. No es tracta d'un calc exacte, ja que abans qualsevol taller, petit o gran, tenia algun xicot –solien ser nois–, que aprenia l'ofici i després hi seguia com a oficial. Tot era pràctica, i si de cas volia estudiar, havia de fer-ho pel seu compte.

Ara es tracta d'una instrucció en què es combinen aula i empresa, amb freqüència una multinacional. Entre aquestes es troba la d'automoció Seat, que sembla rememorar així la seva emblemàtica escola d'aprenents. Instaurada l'any 1957, era font d'oficials per a la fàbrica i objectiu de moltes famílies per tal d'assegurar el futur laboral dels fills. No en va té bon predicament, ja que les condicions eren excel·lents. Amb una extensió de 9.700 metres quadrats, constava d'un taller, sis aules, menjador i biblioteca. Hi podien ingressar els majors de 12 anys i menors de 14, tenint preferència els fills dels empleats.

La formació durava tres cursos, i es pagava un sou que creixia cada any. Ensems, se'ls subscrivia al primer curs una llibreta d'estalvis amb 500 pessetes, i se n'hi afegien 1.000 al segon i 1.500 en acabar, quan es passava a ser oficial de tercera. Llavors també es rebien 7.000 pessetes, que no podien retirar-se fins a cinc anys després d'haver treballat a Seat. Era un dels camins per formar part del que se'n deia “família Seat”. Un paternalisme que va fer feliç molta gent. Fins que el 1981, en plena crisi de producció, l'escola deixa d'existir. L'any 1987, quan Volkswagen es converteix en soci majoritari, es reobre, però el sistema ja no és el mateix. I més enllà, al 1993, quan Seat torna a patir una aguda crisi, la seva activitat decau de nou.

Al 2013, l'FP Dual consta de dos anys i els que l'acaben tenen al voltant de 20 anys. És possible que aconsegueixin un contracte a l'empresa, només possible. Els temps canvien, i els records queden als annals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia