Opinió

De set en set

El galliner està esverat

És possible que les eleccions europees del mes de maig no tinguin ara mateix un atractiu especial per als ciutadans, tot i que s'hagin incrementat els poders i que indirectament decidim qui ha de ser el president de la Comissió Europea. Eleccions a la vista amb poc atractiu. Fins ara amb poc interès ciutadà, i encara més quan les forces sobiranistes catalanes van ser incapaces de posar-se d'acord i presentar-se conjuntament al Parlament Europeu. Poc interès, que pujarà més endavant per la gran cobertura prevista. Poc interès al carrer i mira per on que l'anomenat galliner polític està esverat i en plena campanya electoral. Així s'està visualitzant pels retrets en el debat monogràfic sobre la pobresa que s'acaba avui al Parlament de Catalunya.

La política catalana ha entrat en un període d'enquistament. L'ambient el generen les turbulències partidàries, d'una banda, i, d'una altra, la campanya electoral, tot i que no tothom lluita per la mateixa campanya. Uns, per les europees i els altres, per la consulta. Una barreja complicada. L'alteració política fa que s'escolti “més del mateix” amb lleugers canvis de to sense grans novetats. Missatges reiteratius i compàs d'espera. Tot plegat, lluny del 25 de maig i més lluny del 9 de novembre.

Les eleccions europees i la consulta són cabdals per definir el panorama. Tot i que la llunyania de les dates i, sobretot, la manca de novetats destacables fan que hi hagi un període d'una certa paràlisi.

Sense urnes no hi ha democràcia, encara que només amb urnes, tampoc; com vam poder veure diumenge passat a Corea del Nord. A cada una de les 170 províncies del país s'ha presentat només un candidat del partit únic i tots han estat votats pel cent per cent dels inscrits en el cens corresponent, sense cap abstenció, paperetes negatives, en blanc. Semblant a aquelles eleccions dels anys seixanta que organitzava Franco.

El desig és votar. Netament. No com a Corea. Votar lliurement, tot i que a Catalunya no tenim una llei electoral pròpia que ens faria ser més lliures...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia