Opinió

Emprenedors digitals

Cal reinventar la manera d'aprendre, amb mètodes més eficaços, amb més participació, amb més iniciativa, perquè no podem malbaratar els nostres somnis educatius

Aquesta vegada no parlaré de l'actitud involucionista del govern espanyol i dels constants atacs al procés sobiranista de Catalunya. No. Avui parlaré d'emprenedoria des de l'àmbit digital i concretament d'un projecte de quatre estudiants de Lleida que han creat un web per compartir apunts amb nota d'excel·lent. ¿Qui no n'ha demanat mai a companys setciències? El tràfic de fotocòpies dies abans dels exàmens és un clàssic. Avui, les noves tecnologies han revolucionat el món educatiu i la manera d'aprendre. Fins l'any passat quatre alumnes de l'Institut Manuel de Montsuar de Lleida copiaven a mà tot el que explicaven els professors i després ho digitalitzaven. Aquest curs han engegat un web a través del qual comparteixen material didàctic de qualitat sobre qualsevol assignatura d'ESO i batxillerat, un projecte, a més, que competeix en la 4a edició dels premis Webs al punt de la Fundació puntCAT.

L'objectiu de Sunite (estudiants units), projecte nascut de la mà d'aquests estudiants, és millorar la qualitat de l'educació i fomentar l'autodidactisme oferint un espai de comunicació digital entre docents i estudiants. I és que ¿cal copiar tot el que es diu a classe? Si tens a l'abast un bon material d'estudi, les classes han de ser més útils i productives, diuen aquests estudiants. La iniciativa té un punt d'emprenedoria, perquè no tan sols és crear apunts i resums per treure bones notes, sinó que també és una forma d'aprendre a estudiar i de socialitzar la comunitat educativa. La filosofia és aprendre compartint.

A la nova era digital, no té gaire sentit la classe tradicional que imparteix un professor. Al segle XXI, i aprofitant les TIC, cal reinventar la manera d'aprendre, amb mètodes més eficaços, amb més participació, amb més iniciativa, perquè no podem malbaratar els nostres somnis educatius. Aprendre i divertir-se, dos conceptes que no s'haurien de deslligar l'un de l'altre. Perquè només aprenem de debò si realment ens ho passem bé fent-ho, i la manera d'aconseguir-ho és amb projectes com el de Sunite, que aporten innovació, noves idees, noves maneres de concebre l'educació. Si tens uns apunts excel·lents, supervisats també per professors especialistes en la matèria, també tindràs un aprenentatge i una educació excel·lents. L'autodidactisme permet arribar a classe fresc i amb ganes d'obrir debats i, per tant, d'aprendre més encara, d'obtenir més.

Recordem, com apuntava més amunt, que Sunite és un dels més de 500 projectes que aspiren als premis de la 4a edició de Webs al punt, un concurs organitzat per la Fundació puntCAT que convida els joves a dissenyar un web en català –dins del seu àmbit educatiu– amb l'objectiu de fomentar les noves tecnologies, la creativitat i l'ús normal del català a la xarxa.

Aquest és un projecte d'emprenedors digitals que es troba a un nivell de creixement en què llengua, cultura i educació es donen la mà per acollir joves inquiets, plenament actius i amb unes ganes enormes de ser a primera línia en el món del coneixement en l'entorn digital; i Catalunya és, en aquest sentit, un bressol d'innovació, de progrés, que s'adequa plenament al procés d'una Catalunya que vol ser estat membre directe d'Europa, i que ho serà, perquè la força imparable de la democràcia i l'esperit competitiu i l'excel·lència en el coneixement ens avalen davant els ulls internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia