Opinió

De set en set

El futur d'Ucraïna

El futur d'Ucraïna podria ser típic de la guerra freda, la partició en dues zones d'influència

Consumada l'annexió de Crimea per Rússia, Moscou continua pressionant la resta d'Ucraïna, els líders de la qual no saben del cert on s'aturarà l'afany de Vladímir Putin per recompondre al màxim la pretèrita zona d'influència de la desapareguda Unió Soviètica. Fins i tot alguns aliats del president rus, com ara la República de Bielorússia –que, malgrat la seva independència, no ha abandonat mai del tot els hàbits de govern soviètics– no poden estar segurs d'on es detindrà Putin en la seva temptativa de reconquerir l'antic imperi. La situació a Ucraïna continua sent força tensa. I es fa difícil fer prediccions. En el pitjor dels casos, Rússia pot continuar la seva pressió militar a les fronteres d'Ucraïna i arribar a penetrar-les per reconquerir zones russòfones, com ara la província de Transnístria. És segur que al Kremlin no hi manquen assessors que empenyen Putin a continuar la feina coronada amb tant d'èxit a Crimea, màxim quan les mesures de resposta de la Unió Europea i els EUA han estat fins ara tan simbòliques que poden semblar gairebé inexistents. Washington i Brussel·les han prohibit l'entrada als seus territoris a alguns amics de Putin, però de moment ningú ha donat senyals de voler tocar seriosament la butxaca a Moscou.

Si Putin prossegueix les seves aventures, es podria arribar a un punt de confrontació que fa un mes es considerava del tot impensable. Cal insistir que aquest escenari dramàtic no és cap predicció, sinó només una hipòtesi del pitjor dels casos. A un nivell força més versemblant, el futur d'Ucraïna podria consistir en una solució molt típica de la guerra freda, la partició en zones d'influència. Així, Ucraïna quedaria dividida en una zona occidental sota la influència de la Unió Europea i l'OTAN, i una zona oriental que tornaria a l'òrbita de Moscou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia