Opinió

Viure sense tu

Orfes

El trasbals d'una història, d'una música, ens connecta amb el sentiment més íntim

Seràs la clau que obre tots els panys, seràs la llum il·limitada. Els versos de Vicent Andrés Estellés, del M'aclame a tu, transmesos per l'Ovidi Montllor, agafen nova força cantats per Joan Garriga, orfe del clan Dusminguet, a l'arena del Romea. A mi em va fer venir llàgrimes d'emoció als ulls. Passa. La bellesa, la commoció i el trasbals d'una història, d'una música, d'una situació, ens connecten amb el sentiment més íntim. I llisca la llàgrima irracional.M'ha passat amb aquest Shakespeare que ha muntat La Perla29, i em va passar ara fa una setmana al tanatori de Girona, després de veure per darrer cop Modest Prats, de parlar amb Salomó Marquès, els seus amics, i quedar atrapat al sortir per la presència d'un gran arbre, al costat del riu, vestit amb un tou d'heures que semblaven devorar-lo. Són situacions molt diferents, però amb mecanismes de reacció similars.

Dic Shakespeare, perquè ho diu James Fenton, que havia dirigit L'orfe del clan dels Zhao, a Londres amb la Royal Shakespeare Company. Diu que l'autor, del segle XIII, Ji Junxiang (portat a Europa per Voltaire) és un Shakespeare xinès. Ho pot ser és clar, perquè aquesta història de venjança, d'enveja, d'amor patern, de destí marcat, té la grandesa, i la lírica, i també la simplicitat i bellesa dels clàssics. Li hem d'agrair a l'Oriol Broggi, i a tota la companyia, que ens faci viatjar a través d'aquest conte, no fins a la Xina, sinó cap al nostre interior. M'han captivat les interpretacions de Manrique i Derqui, de tots vaja, i m'ha agradat molt el joc paral·lel de la música, que ens farà arribar, amb la tragèdia revelada fins a la Grècia clàssica. En una connexió global. Els catalans, que segons Rajoy som germans de sang dels espanyols, ho som de fet amb tots els homes i dones del planeta. I ens toquen i commouen les mateixes històries. I si a algú n'hi falta, de sang, no dubtem a donar-ne, o a buscar una sortida fabricant plasma com fa Grífols. Però aquí, l'emoció ja va per una altra banda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia