Opinió

la crònica

Mat a la cogeneració

La cogeneració és un sistema que permet obtenir al mateix temps energia elèctrica i vapor o una altra forma energètica en una empresa industrial. S'aconsegueix una reducció de cost i, a més, l'electricitat sobrant es ven a les companyies subministradores, a preu de mercat. L'Estat promet ajudes a les instal·lacions.

Anys enrere, en plena expansió industrial a les comarques de Girona vàrem assistir a la instal·lació de plantes de cogeneració en una multitud d'empreses industrials. Càrnies com ara Noel d'Olot, tèxtils com ara Antex d'Anglès, productores de gelatina com ara Juncà de Banyoles i moltes d'altres, estimulades pels estudis de reducció de costos, varen invertir fortunes per tal de crear plantes cogeneradores. Algunes varen necessitar grans motors marins per posar-ho en marxa. Hi havia també un sentiment de col·laborar amb la obtenció d'energies alternatives que reduïssin la dependència de l'Estat espanyol de la compra d'electricitat a I'estranger. Planava un sentiment solidari.

Però el Ministeri d'lndústria espanyol ha portat una política erràtica en matèria energètica. La impressió és que han perdut els papers. El cost elèctric s'ha fet tan insuportable que han començat a reduir les ajudes i més, sembrant inquietud, perquè avisen que quan tinguin els comptes fets, segurament, del que hauran cobrat, les empreses cogeneradores, n'hauran de retornar una bona part! Atesa aquesta incertesa, algunes companyies han optat per tancar la planta per por de situar-se amb un deute insuportable. Altres, encara no ho han fet, però viuen en una gran inquietud.

El Ministeri constata que s'ha reduït considerablement el consum d'energia per culpa de les empreses que han aturat la producció o I'han reduïda notablement. Així, decreten que, per tal de suportar els costos, no hi ha mes remei que apujar el preu de l'electricitat fins un 30 o un 40%, alhora que redueixen dràsticament les ajudes acordades a les empreses cogeneradores. Mentrestant, segueix endavant la instal·lació de la línia de molt alta tensió (MAT) amb I'argument de la falta d'energia pròpia i la necessitat de comprar-la a l'Estat francès. No s'entén la contradicció!

Qualsevol dia poden tancar la Torras de Sarrià o la Grober de Bescanó, saturades de passiu per culpa –entre altres factors– del notable encariment de la factura elèctrica. Als efectes personals que provocarien aquests tancaments cal afegir la baixada de consum elèctric, que se sumarà negativament a tantes altres indústries gironines que, en els darrers anys, han desaparegut.

Mentrestant, la Cambra de Comerç de Girona no dóna signes prou evidents de protestar per aquesta situació dramàtica de la nostra indústria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia