Opinió

Keep calm

Coherència

El ministre de l'Interior va a resar i meditar al Valle de los Caídos

Es veu que els cotxes oficials han tornat al Valle de los Caídos (si és que mai havien deixat d'anar-hi). Concretament, diuen que hi sovinteja el del cada cop més desconcertant ministre de l'Interior, Jorge Fernández, que té en el mausoleu franquista un espai on resar, meditar i fer-la petar amb els monjos que en tenen cura.

Si se'm permet, recomano al ministre que escurci les estones de pregària i conversa i que es concentri en la meditació. A veure si en el més profund del seu cor pot trobar resposta a una pregunta ineludible. Com pot ser que aquell que escorcolla les xarxes socials a la recerca de comentaris humiliants per a les víctimes de la violència, mostri tan poc respecte cap als sentiments d'uns altres damnificats: els de la repressió franquista?

Perquè el ministre sap molt bé que el Valle de los Caídos es va bastir amb la sang dels republicans forçats que durant anys hi van deixar la salut i la vida. I també sap que, a finals dels cinquanta del segle passat, es van traslladar a la cripta del temple milers i milers de cossos procedents de les incomptables fosses comunes repartides arreu de l'Estat per tal d'escenificar una falsa reconciliació entre vencedors i vençuts de la Guerra Civil. Uns cossos, molts d'ells, de partidaris de la República, que encara avui acompanyen el descans etern de Franco i José Antonio Primo de Rivera, “el anterior jefe del estado” i “la última víctima de la reconciliación de los españoles”, tal com els anomena l'actual abat del Valle de los Caídos.

La coherència cristiana de Fernández s'hauria de demostrar exigint als responsables del temple el compliment de la ja prou tímida llei de la memòria històrica i evitant que en aquest espai se segueixin fent actes d'apologia del feixisme. I, sobretot, donant solucions a les famílies que malden per treure els cossos dels seus éssers estimats del Valle de los Caídos per no continuar vivint la humiliació de ser eternament els vençuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia