Opinió

La columna

Hemorràgia

Putin ressuscita la guerra freda i els temporers de Lleida es queden sense jornal

Tot està connectat: Putin ressuscita a Ucraïna la guerra freda per salvar el seu imperi en decadència i l'endemà, en un poble de Lleida, es queden sense jornal els temporers africans que cada matí esperen davant l'església que algun pagès els porti a collir fruita. M'ho comenta una amiga que cada matí se'ls trobava i que ara els veu de braços plegats tot el dia, ja que els magatzems de fruita estan més plens que de costum perquè ni els russos en poden comprar ni els intermediaris holandesos s'atreveixen a comprar-ne com és costum per por de no poder-la col·locar. Amb aquest panorama, alguns pagesos han aturat màquines tot esperant si val la pena l'esforç de collir i els temporers d'alguns pobles es dediquen a deixar passar les hores esperant a veure si demà tindran més sort.

Els diaris intentem ordenar la realitat com els metges ordenen l'interior d'un cos humà: aquí les notícies polítiques i les internacionals, allà el sistema nerviós i el circulatori; les notícies econòmiques aquí, el sistema digestiu allà; en aquella secció parlarem d'esports, i a allò d'allà li direm aparell reproductor. La realitat, però, sempre vessa més enllà dels límits que li intentem posar i s'estén per tots els àmbits de l'existència. Des de l'esclat de la crisi patim una hemorràgia de realitat que traspassa òrgans i teixits i comença a afectar el conjunt del sistema immunològic dels diaris i dels telenotícies. Ja no és estrany trobar-se Jordi Pujol a la secció de successos, el Barça a la d'economia, o les notícies de guerra de Síria al costat de la pàgina de la borsa.

La medicina tradicional solucionava aquestes coses aplicant cirurgia sobre el teixit afectat en cada moment, i així es va intentar fer a principi de la crisi. Almenys ara sabem que aquella teràpia no funciona perquè la infecció no és d'un òrgan sinó del sistema en conjunt. Ves quin consol per als temporers que esperen una nova decisió de Putin a les escales de les esglésies de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia