Opinió

De set en set

Expresidents

El Parlament de Catalunya debatrà la setmana vinent poder retirar drets i prerrogatives als expresidents de la Generalitat. Drets dels quals fins fa poc gaudia Jordi Pujol i que ara només té Pasqual Maragall perquè José Montilla va renunciar-hi per cobrar el sou com a senador autonòmic.

Els drets dels expresidents és un reiterat debat superat a molts països i que cal vigilar no portar-lo a la demagògia. Produeix una enveja sana veure el comportament del poble americà amb els seus expresidents. Cert que no molesten. I els francesos, sobretot quan renuncien del tot. Els que van voler repetir, com fa uns anys Mitterrand o ara Sarkozy, van passar per travessies al desert ben complicades.

Les prerrogatives no són la xocolata del lloro (sou, cotxe, secretària), però crec que a ningú li faria cap goig veure pidolar pel carrer qui ha estat el president del seu país. De moment, la mateixa Generalitat ha retirat els drets i fins i tot la medalla a Jordi Pujol per amonestar-lo per un comportament presumptament fraudulent. Qui li havia de dir que passaria d'ésser honorable a ésser investigat i que se li discutirien els seus honoraris.

De tota manera, mentre es faci aquest tipus de debat fins i tot podríem creure que tot va bé. Que el país té pocs maldecaps, quan pot dedicar una jornada parlamentària a discutir sobre els drets i prerrogatives dels expresidents.

El veterà polític i senador del PNB Iñaki Anasagasti va publicar un llibre sobre els expresidents, Jarrones chinos. Recorda una frase de l'expresident xilè Eduardo Frei, que explicava que els expresidents són molt valuosos però que ningú sap on col·locar-los. Un llibre interessant que fa un repàs de tots els expresidents espanyols: “Arias Navarro, un assassí”; Suárez, un home valent que va intentar solucionar problemes; Calvo Sotelo, un home que no es va assabentar de res; González, un gatopardo sense ideologia; Aznar, un ressentit; Zapatero, un president que va fer relativament poc.” Anasagasti va quedar descansat amb les definicions. El Parlament hi quedarà retirant prerrogatives als expresidents. I si ningú vol ésser president?...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia