Opinió

Keep calm

Justícia!

L'ONU ja va renyar l'Estat pels desapareguts durant la Guerra Civil

No sóc cap ingenu. És evident que la policia espanyola mai no els detindrà i que cap d'ells no pagarà ni una mínima part del mal que van fer. Però la notícia que la secció argentina de la Interpol ha ordenat l'arrest de dinou responsables de la repressió franquista és extraordinària. Per tres raons principals: la primera, pel que representa de reconeixement a les famílies dels centenars de milers de damnificats per la dictadura, i molt especialment per a la de Salvador Puig Antich, clau perquè la querella davant la justícia argentina arribés a bon port. La segona, perquè aquesta mesura posa en evidència una vegada més que el franquisme va ser un règim criminal, encara que els hereus en vulguin minimitzar els seus efectes devastadors. I la tercera, perquè ha tornat a quedar clar davant del món que a l'Estat espanyol es continua sense respectar les obligacions internacionals respecte als drets de les víctimes a la justícia.

Si ho recorden, fa uns mesos, l'ONU ja va renyar públicament l'Estat espanyol per no haver fet res durant dècades per aclarir el parador dels cossos de les desenes de milers de desapareguts durant la Guerra Civil. Ni els governs del PP ni tampoc els del PSOE –un partit, aquest darrer, que paradoxalment té un bon grapat de militants enterrats en aquestes fosses clandestines– han mogut mai ni un dit per un tema que és d'estricta humanitat.

La policia espanyola no detindrà Martín Villa. Ni tampoc l'exministre i actual president de la Fundación Francisco Franco, José Utrera Molina. Ni l'advocat d'Alícia Sánchez Camacho i antic redactor de la sentència de mort de Puig Antich, Carlos Rey González. Però a partir d'ara aquests indesitjables sentiran l'alè de la justícia al clatell i no podran sortir de l'Estat espanyol sense el temor de ser extradits a l'Argentina. Allà, els ulls de la jutge María Servini han esdevingut els llampecs dels seus vespres. Moltes gràcies!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia