Opinió

De set en set

El tigre de paper

Zou Yongkang és el primer membre del Politburó xinès acusat de corrupció. Tot indica que és un tigre caigut en desgràcia i, segons els criteris xinesos, un reaccionari

En els bons i vells temps de la Guerra Freda, es va posar molt de moda a Occident la professió de sinòleg. Els qui la practicaven van assolir gran influència i un notable ressò mediàtic. La seva feina consistia, bàsicament, a predir els futurs esdeveniments de la política xinesa a partir de detalls com ara quina corbata portaven els dirigents (no en portaven) o de quina manera es feien la clenxa. Avui dia, els dirigents xinesos tornen a portar corbata i tenen l'aspecte de participar en una desfilada de moda masculina, una mica clàssica, això sí.

La sinologia ha perdut molta pistonada, però a la Xina continuen produint-se notícies interessants. Com ara l'arrest de Zou Yongkang, antic cap de seguretat interior del país, sota les acusacions d'acceptar suborns, promoure parents i amics per a càrrecs oficials i filtrar secrets d'estat. No és poca cosa, si tenim en compte que Zou és el primer membre de l'actual Politburó en ser acusat de corrupció.

La mesura té el seu origen en la campanya anticorrupció iniciada pel president xinès, Xi Jinping, que va prometre que perseguiria tots els corruptes “tant si són ratolins com si són tigres”. Tot indica que Zou Yongkang és un tigre caigut en desgràcia i, segons els criteris xinesos, un reaccionari.

Per definir el caigut Zou amb una frase que també podria servir-li d'epitafi, caldrà recordar quelcom que va deixar escrit Mao Zedong en els seus Pensaments: “Tots els reaccionaris són tigres de paper.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia