Opinió

De set en set

La ruïna de Rússia

Amb el suport de què gaudeix Putin, ja hi ha
gent que dóna la culpa al primer ministre, Dmitri Medvédev

Gairebé tots els russos saben que el país voreja la ruïna i que l'emperador va pràcticament nu, però tot i així li donen suport en un 85%. Aquesta és la paradoxa de Vladímir Putin. La baixada del preu internacional del petroli ha posat fi a la prosperitat russa, el ruble trontolla, indicadors com ara el turisme exterior han baixat més d'un 32%, i aquest any la inflació promet assolir un 14%. ¿Com és que Putin manté la seva popularitat?

És cert que a Rússia se li posen les coses molt difícils amb el petroli per dessota dels 100 dòlars el barril, i també ho és que al Kremlin només se li acut donar la culpa de tots els mals a una conspiració dels EUA i la Unió Europea amb la col·laboració de l'Aràbia Saudita. Putin ignora que aquest és el preu que paga per les seves aventures a Crimea i Ucraïna, i probablement a Washington i Brussel·les es deuen estar fregant les mans de satisfacció amb les seves dificultats.

La sostinguda popularitat de Putin es deu a un fenomen que podríem anomenar “el consens de Crimea”. La seva fermesa en exigir l'annexió de Crimea a Rússia li va donar un crèdit de suport popular que només s'esvairà quan el petroli torni a pujar de preu, o quan l'oposició —actualment desmoralitzada– hagi trobat algú altre a qui culpar de la crisi.

Amb Putin consolidat, ja hi ha veus a Rússia que donen la culpa al seu subordinat, el primer ministre Dmitri Medvédev, i en demanen la dimissió. No se sap si
Putin acabarà per concedir a Medvédev com a víctima propiciatòria o si restarà impertorbable i esperarà circumstàncies millors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia