Opinió

Keep calm

Monedes

La nova moneda dels
“70 años de paz” és una falsificació de la història

Com que no estàvem prou distrets, va la Reial Casa de la Moneda espanyola i posa al mercat una nova sèrie de peces per a col·leccionistes que, dins del Programa Europa, vol commemorar el final de la Segona Guerra Mundial. La cara de la moneda mostra el rostre del rei Felip VI, mentre que a l'anvers destaca una típica (i tòpica) imatge del colom amb la branca d'olivera i un eslògan que sembla concebut pel mateix Fraga Iribarne: “70 años de paz.”

Tot i el context europeu, no em negaran que aquest lema, posat en una moneda espanyola, ens recorda massa els funestos “25 años de paz” que el ministre d'Informació i Turisme de la dictadura va popularitzar en ple franquisme. No tinc cap dubte que les tres dècades que van des del final de la Segona Guerra Mundial fins a la mort del tirà devien ser de pau i de glòria per a la família del protagonista de la moneda. Llàstima que no puguin dir el mateix els milers d'assassinats, torturats o empresonats pel franquisme.

Si entren al web de la Reial Casa de la Moneda, no hi veuran cap referència a la dictadura. Només parlen d'Europa. I aquí és on hi ha una altra burla, perquè que jo sàpiga Europa no acaba al Rin, oi? Així, durant aquests “70 años de paz”, les guerres a l'antiga Iugoslàvia van tenyir de sang els Balcans. I, encara avui, la zona est d'Ucraïna es dessagna enmig d'un conflicte que sembla tenir difícil solució.

Si em deixen posar unes notes d'humor en un tema que no fa gens ni mica de gràcia, només els recordaré que fa uns mesos la fiscalia de l'Audiencia Nacional va obrir diligències a la Generalitat per les monedes commemoratives del Tricentenari que va fer el Gremi de Filatèlia i Numismàtica. El presumpte delicte? Falsificació de moneda. Si ses senyories m'accepten un consell, ara podrien tornar a obrir diligències, en aquest cas a la Reial Casa de la Moneda. Per quin concepte? Falsificació de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia