Opinió

la crònica

Han comprat la Cocollona

El grup Forné, concessionari de venda de vehicles, ha comprat l'edifici del Garatge Ferran, situat als números 1 a 8 del carrer de Figuerola, en xamfrà amb Bonastruc de Porta. Es tracta d'un immoble dedicat a pupil·latge de vehicles, que deu tenir més de cinquanta anys d'existència i que es va construir de manera força elemental, sobretot considerant el punt estratègic que ocupa. S'havia negociat anteriorment alguna operació de venda, que no va acabar de concretar-se. Ara s'haurà venut per un preu molt inferior, donades les circumstàncies del mercat d'immobles. Es diu que els compradors volen dedicar-lo a garatge per a vehicles i suposem que això serà després d'una acurada restauració. De moment segueix amb l'activitat que portava a terme. Afegim que ara tornen a aparèixer algunes operacions de compravenda d'immobles, com a conseqüència de la nul·la rendibilitat dels dipòsits bancaris i la seva incertesa.

En el pany de paret d'aquell edifici que dóna al carrer Bonastruc de Porta hi ha pintada una Cocollona de grans dimensions, que es pot contemplar passant amb el tren i també des del carrer. És una imatge que evoca aquell estrany personatge que Carles Vivó, Emili Massanes i d'altres crearen del no-res i forjaren una llegenda genuïnament gironina. Es tracta d'un estrany animal amfibi que neda per l'Onyar de nits, que no es deixa veure gaire i que és una barreja anatòmica d'un cocodril i una papallona. D'aquí li ve el nom, per una conjunció entre “cocodril” i “papallona”: Cocollona. L'enyorat Carles Vivó es va inventar tot un seguit de llegendes gironines en què no hi faltava la nota d'humor i de fantasia. Apareixen en el llibre Llegendes i misteris de Girona, publicat l'any 1989, junt amb La dona jueva, La majordoma de Sant Narcís, La lleona i d'altres misteris vells i nous. Llavors hi havia més humor que no pas ara. Cal recordar que fins i tot El Punt va publicar un suplement humorístic denominat La Coma. Eren altres temps.

El que francament ens ha sorprès és descobrir per casualitat que al Museu de Victoria, a Austràlia, en la seva col·lecció de paleontologia, s'exhibeix amb el número 127953 un fòssil de Cucullona, de nom científic Cucullona psephea, mol·lusc gasteròpode bivalve, de la família dels Cucullaeidae. Hem quedat anorreats, perquè sempre havíem cregut que el nom era un invent gironí, que s'explica amb una fantasia novel·lada sobre l'estrany animalet. Qui va copiar qui? Caldrà viatjar a Austràlia per veure si el mol·lusc s'assembla a la imatge gironina!

Ara que els Forné han comprat l'edifici, suposem que els deu pertànyer també el dibuix monumental de la Cocollona de la façana. Veurem si tindran prou humor per respectar-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia