Opinió

la crònica

Innovar o morir?

L'any 2010, la Cambra de Comerç de Girona va publicar un estudi en què relacionava les “26 empreses més innovadores amb seu social a la demarcació”. En els primers llocs de la llista trobem: Trety, amb una facturació de 228 milions d'euros; Gas Gas Motor, amb gairebé 40 milions d'euros; Bombas Espa, 2 milions; Kontrelmec, 9 milions; Soler i Palau, 3 milions; Cartolox, 12 milions; Buretex, 12 milions; Serra i Mota, 10 milions... Avui, d'aquelles 26 empreses “innovadores” només queden les alimentàries i alguna industrial. La crisi econòmica s'ha endut les altres, s'han fragmentat o s'han liquidat. Vet aquí la innovació. Podem afegir-hi encara, és clar, els centenars de companyies que no eren en aquella llista i que també han passat a millor vida. Mentrestant, les institucions que vetllen per l'economia, callen i s'ho empassen. Procuren ajudar amb cursets, conferències, gestions..., però cap d'elles ha entomat la crisi, l'ha denunciada i, sobretot, ha reclamat una altra legislació per tal d'evitar els desastres. Perquè quan l'empresa passa dificultats, els administradors, per no respondre personalment dels deutes, demanen un procediment concursal que, en un 90% dels casos, acaba amb la liquidació. Obert el concurs, es nomena un interventor judicial amb amplíssims poders. I què li pot importar a un administrador judicial salvar l'empresa, sense suports, sense ajudes i amb l'advertiment que un pas en fals el pot arrossegar a ell? El més còmode és que tot se'n vagi en orri i que se salvi qui pugui. Les institucions abandonen l'empresa a la seva sort.

Estem en un entorn rutinari, amb càrrecs ocupats sempre per les mateixes persones. Quan hi ha hagut eleccions a la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG) només s'ha presentat la candidatura oficial, talment a la PIMEC i de mateixa manera al Foment del Treball. La Cambra de Comerç de Girona està en mans dels mateixos des de fa molts anys. Alguns membres del ple ens han expressat que hi són perquè ningú no vol agafar-ne el relleu. I ens ho podem creure. Però, què hi fa el president de la Cambra, Domènec Espadaler, a una edat en què ja jubilen fins i tot els bisbes? Com pot afrontar el futur? Quina energia pot despertar?

S'ha reclamat un nou jutjat mercantil a Girona perquè l'actual no dóna a l'abast per a la quantitat de concursos de creditors que li entren diàriament. I la gran majoria dels procediments acaben amb la liquidació de l'empresa. És aquesta la finalitat d'un procés concursal? Ajudar a ben morir les explotacions mercantils?

Les cambres de comerç de Palamós i Sant Feliu de Guíxols es volen fusionar. Podria afegir-s'hi la de Girona. No es notaria gaire per la seva efectivitat. I alguns membres permanents trobarien un merescut descans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia