Opinió

LA GALERIA

Reinicia Catalunya

Ens hem de reiniciar sobre la base de la radicalitat democràtica per tal de repensar el país

En un moment d'una certa crisi del procés sobiranista, en què es constaten les dificultats de les diferents forces polítiques per posar-se d'acord, per avançar amb credibilitat i per aplegar més associacions i partits que puguin donar més suport per a la consolidació definitiva del moviment independentista arreu del país, el passat 29 de maig va néixer Reinicia Catalunya, una mena d'entitat d'entitats, que vol aplegar totes les iniciatives i fer possible sumar el dret a decidir al debat constituent. De fet, Reinicia Catalunya vol esdevenir el pal de paller de la convenció constitucional catalana.

En aquests moments és necessari molt de diàleg i aplegar totes les complicitats possibles davant de la data clau –el dia D– del proper 27 de setembre. Ja estem observant, per exemple, la tensió en el debat a UDC, en què la direcció del partit no ha tingut la suficient valentia política per plantejar a la militància una pregunta clara i precisa. Doncs bé, fet aquest incís caldria esmentar que, tal com diu el seu nom, els catalans ens hem de reiniciar en molts aspectes, tant en la política com també en la mateixa vida. Sabem que tenim una fita immensa amb moltes dificultats; cal constatar que cada dia el govern espanyol tanca més el cercle; darrerament tenim l'exemple de la inconstitucionalitat de l'impost català als dipòsits bancaris, la qual cosa provoca la impossibilitat de poder portar a terme veritables polítiques socials. No hi ha dubte, ens hem de reiniciar, i cal fer-ho sobre la bona base, és a dir, sobre la radicalitat democràtica, per tal de poder repensar el país i endegar un procés autènticament obert, transparent i inclusiu per definir els nous fonaments constitucionals d'un nou país. Reinicia Catalunya, fins i tot, va més enllà dels que varen votar sí-sí el passat 9-N. És indispensable articular unes veritables converses nacionals, amb actors molt diferents, per construir un país nou i que es puguin superar els errors, conseqüència de la dependència d'un Estat espanyol amb poca solvència democràtica. Reinicia Catalunya vol insistir especialment que si volem un nou estat cal preparar de debò la societat. Cal posar sobre la taula els drets fonamentals, els drets emergents de la societat de la postmodernitat i, sobretot, que si volem dirigir-nos vers una república catalana ho hem de fer tots junts i construir-ho des baix. Hem de fer possible una Catalunya més justa per a tothom.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia