Opinió

De set en set

Estil Olof Palme

L'alcalde de València, Joan Ribó, en bicicleta, i les de Madrid, Manuela Carmena, i Barcelona, Ada Colau, en metro. Fet curiós i simpàtic. És un bon detall per part d'uns homes i dones que tenen com a primer objectiu apropar-se a la ciutadania. Han vist que molts han pagat molt car el seu distanciament amb el carrer. Des de molt abans del 24 de maig i després de visualitzar molts abusos s'imposa l'estil Olof Palme. Aquell primer ministre socialdemòcrata suec que passejava per Estocolm sense escorta i cada dia despatxava amb la portera del seu edifici i l'escombriaire del carrer. Dissortadament un mal dia de fa quasi trenta anys va ser assassinat per uns desconeguts mentre passejava amb la seva dona a la sortida del cinema.

L'estil Olof Palme s'imposa. Això no vol dir que aquells que fan servir aquest estil gestionin millor o pitjor que els contraris. A Madrid encara es mantenen molt visibles els estatuts de càrrecs: els agrada “trepitjar moqueta”. Una frase feta per a alts càrrecs de nivell que consisteix que va inclòs en el càrrec un despatx amb moqueta i lavabo privat. Un personatge que en va gaudir em comentava que el lavabo dins el despatx era bàsic per evitar trobar-se la resta de companys al WC comunitari d'un ministeri. Déu n'hi do. També hi va inclòs un secretari/a, un cotxe oficial amb xofer i una visa per a despeses corrents. La crisi ha fet reduir afortunadament l' aurèola al voltant de determinats càrrecs. La crisi i el mirall amb el sector privat que de manera pràctica i resolutiva actua més planer.

Li serà difícil a l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmela, i també a Ada Colau a Barcelona, eliminar uns vicis en format prebendes que provenen de tants anys. Tot plegat pot semblar la xocolata del lloro i no ho és. Va més enllà, perquè l'estil i els gestos acaben marcant el tarannà dels nostres governants. Malgrat que també els volem nets i polits i si convé i el guió ho requereix que vagin amb xofer i el que calgui. Perquè, com va deixar escrit l'ex President Josep Tarradellas. “Un país que no té gaire poder ha de tenir molt de protocol.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia